Saznajte 5 prednosti sobnih vrata ako izaberete najbolje!

Sobna vrata su sastavni deo svakog prostora i važno je da se odabere pravi izbor da bi se ostvarile sve prednosti. Jako malo se razmišlja o njihovim prednostima i šta zapravo donosi pravilan izbor koji se savršeno uklapa estetski i ispunjava funkcionalne potrebe.

Koje su to prednosti unutrašnjih vrata i koji modeli postoje? Koje osobine imaju kvalitetne vrste i kakve su to koristi koje se dobijaju ako se postave dobri modeli?

Nastavite sa čitanjem i potražite sve odgovore u nastavku daljeg teksta.

Funkcionalnost sobnih vrata

Osnovna i primarna funkcija vrata je pregrađivanje prostora i sigurno je da su jedan od prvih izuma kada je čovek napravio svoj životni prostor.

Unutrašnja vrata su omogućila da se i unutrašnje prostorije pregrade u potpunosti, a da opet po potrebi budu i zatvorena.

Modeli kao što su klizna vrata, dvokrilna, visoka… imaju svoju ulogu i zatvaraju i šire i uže prolaze obezbeđuju ne samo prolazak osoba, već i ventilaciju, prodiranje svetla i prirodno kretanje kroz prostorije.

Obezbeđivanje privatnosti i veća izolacija prostora

Zatvaranjem sobnih vrata se jedna prostorija u potpunosti izoluje od ostatka pa se ostvaruje jedinstvena privatnost, kao da prolaz ni ne postoji.

Osim toga, kvalitetna sobna vrata imaju i višestruke slojeve i konstrukciju krila koji uz šarke donosi odličnu izolaciju onda kada su vrata zatvorena.

Zvučna izolacija je prva dobra osobina kvalitetnih vrata pa bi trebalo da značajno smanje transfer zvuka, a ako je potrebno ona mogu da budu posebno obložena pa da se konverzacija u opšte ne registruje. Ipak, takva vrata se najčešće biraju u poslovnim prostorijama pa to nije slučaj kod sobnih vrata u domovima i stambenim objektima.

Osim zvučne, vrata obezbeđuju i toplotnu izolaciju, ali ponovo samo ako su kvalitetno napravljene i to ne samo od kvalitetnih materijala i kvalitetnih okova koji donose odlično zatvaranje i blokiranje izlaska toplote.

Ako odaberete modele koji se prave po meri i želji kupaca, imaćete i mogućnost da prilagodite vrstu ispune i tako imate deblja ili tanja vrata i sa različitim vrstama okova. Mogu se birati vrata sa pragom, bez praga, sa padajućim pragom i različitim šarkama.

Korigovanje prodora svetla u susedne prostorije

Unutrašnja vrata su posebna i po tome što mogu da budu sa više ili manje stakla pa da se prostorija vizuelno čini većom nego što to jeste.

Nekada je dovoljno da se na vratima ostavi samo svetlarnik na gornjem delu pa da se obezbedi prodor svetla, ali sačuva privatnost u prostoriji. Često se biraju kao vrata za kupatilo ili spavaće sobe ako hodnik nema dovoljno svetla pa je neophodno da se obezbedi i prirodan tok rasvete.

Na dnevnim sobama i kuhinjama se postavljaju sobna vrata sa staklom veće površine, do pola ili kada su gotovo cela od stakla jer ona imaju jednako dobru funkciju, a prozirna su, dekorativna i vrše svoju funkciju.

Sobna vrata moraju doprineti većoj bezbednosti doma

Malo se razmišlja o tome, ali i unutrašnja vrata moraju da budu otporna i na fizička oštećenja, a to je moguće kako zbog kvalitetnog krila, tako i zbog vrhunskih okova.

Tačke kao što su šarke i brava moraju biti  apsolutno stabilne, odlično funkcionisati i izdržati veliku otpornost. 

Nije samo reč o njihovoj stabilnosti na fizičke udarce, već će funkcionisati besprekorno decenijama jer upravo okovi funkcionišu bez problema i ne zahtevaju popravke ili promene.

Najbolja unutrašnja vrata su dekoracija jednog prostora

Elegancije i širok spektar dekora osigurava uklapanje u svaki unutrašnji prostor. Savremeni modeli se prilagođavaju kako dimenzijama, tako i izgledom pa možete birati:

  • Aluminijumske lajsne,
  • Reverzibilnost,
  • Ukrasno staklo,
  • Klizni model,
  • Dvokrilna i jednokrilna,
  • Magnetnu bravu,
  • Različite vrste okova,
  • Skrivene šarke,
  • Zaobljene profilisane ivice,
  • Desetine boja sa otpornim i ekološkim premazom…

Sobna vrata ne moraju biti dosadna, bezlična i birana jednaka kao i sva druga… Personalizovani modeli su najbolji izbor za svaku prostoriju i različite potrebe tako da se prilagode vašim potrebama.

Ne pristajte na jeftine modele, na loša rešenja i standardne izbore jer najverovatnije neće odgovarati vašim potrebama. Odaberite renomiranu firmu za proizvodnju i ugradnju. 

Osim svih prednosti, može se i uštedeti dosta jer su uvek aktuelni i popusti, a svakako se dobijaju kvalitetni modeli koji ne zahtevaju kasnije nikakvo ulaganje što kod sobnih i spoljnih vrata uvek može biti skupo.

Najbolje je pronaći firmu za proizvodnju i ugradnju sobnih i ulaznih vrata, koji poštuju visoke standarde i donose sve savremene mogućnosti jednih vrata u vaš dom… 

Pozovite proizvođača i zatražite razgovor. Od stručnog uzimanja mera, proizvodnje pa do ugradnje sobnih vrata, vodiće vas ceo tim stručnjaka pa ćete sigurno biti zadovoljnim jednim tako važnim elementom u svakom prostoru.