Pripreme za odmor – šta treba da sadrži putna apoteka

Leto je konačno tu, i to u svom punom sjaju i potencijalu. Sezona odmora uveliko traje, a ukoliko i vi planirate da uskoro pobegnete od gradske gužve i potražite spas od vrućina na nekom drugom mestu – moru, jezeru, planini, ili bilo gde drugo – valjalo bi da povedete računa i o eventualnim nepredviđenim okolnostima, a koje se vrlo često tiču zdravlja. Šta je ono što bi trebalo da imate kod sebe kada polazite na odmor, ili bilo kakav duži put, boravak u prirodi i tome slično, donosimo vam u ovom tekstu, jer pažljivo odabrana putna apoteka može putovanje učiniti mnogo lakšim, a odmor prijatnijim.

Šta je važno pre početka putovanja?

Ponešto od sadržaja vaše pažljivo pripremljene putne apoteke poželjno je da počnete da upotrebljavate i pre samog polaska na put. Ovde, pre svega, mislimo na neki od probiotika koji će vašu crevnu floru pripremiti na promenu sredine, klime, nešto drugačiju hranu, kao i vodu. Preporuka je da sa uzimanjem probiotika poput BULARDI PROBIOTIK 10 KAPSULA započnete već 2 do 3 dana pre polaska na odmor.

Proizvodi poput ovog sadrže probiotske kulture koje blagotvorno deluju na zdravlje i funkciju crevne flore, a kada je, na primer, boravak na moru u pitanju stomačni problemi su, nažalost, česta pojava, pa preventivno uzimanje probiotika može značajno umanjiti šanse da do ovakvih problema dođe. Ono što je takođe dobro jeste i činjenica da ovakve proizvode mogu uzimati kako odrasli, tako i deca.

Šta treba da imate uz sebe i tokom samog putovanja do odredišta?

Ukoliko putujete na odmor automobilom, autobusom i tako dalje, to često podrazumeva da ćete u vožnji provesti popriličan broj sati. I koliko god da možda uživate u samom putovanju, vožnji, razgledanju predela i tome slično, činjenica je da je veliki broj ljudi makar jednom u životu (a mnogi su tome izloženi gotovo svaki put) iskusio neprijatne mučnine izazvane vožnjom. Srećom, i za ovo postoji lek. U apotekama možete pronaći tablete koje umanjuju ili potpuno eliminišu mučnine i nagon za povraćanjem izazvan vožnjom. 

Još nekoliko stvari je zgodno imati uz sebe tokom putovanja, kao što su papirne i vlažne maramice, tablete protiv glavobolje, kao i flastere.

Šta ako ne uspete da izbegnete stomačni virus?

Kao što smo već pomenuli, stomačni problemi na putovanjima su poprilično česta pojava. Neretko se radi i o stomačnim virusima koje je nekad, i pored sve pažnje, teško izbeći. Ovakvi problemi najčešće su praćeni simptomima poput bolova u stomaku, mučnine, ali i dijareje i povraćanja koji posledično mogu dovesti i do dehidracije. Zbog toga je poželjno da uz sebe imate i, na primer, Orosal 65 prašak za oralni rastvor za rehidrataciju. Ovaj proizvod je kombinacija glukoze i elektrolita u optimalnom odnosu i može značajno pomoći kod lakog i srednje teškog stepena dehidracije kako kod odraslih, tako i kod dece. 

Borba sa insektima

Boravak u prirodi podrazumeva i prisustvo raznih insekata, kako onih bezazlenijih ali izuzetno dosadnih, poput komaraca, tako i onih nešto opasnijih poput krpelja. U apotekama se mogu pronaći različiti proizvodi koji vam mogu pomoći da ovim napastima stanete na put, pa bi sa sobom svakako trebalo da ponesete, na primer, neki od sprejeva kao što je Refutino sprej protiv krpelja i komaraca, ali i kremu ili mast koja ublažava posledice uboda insekata.