Značaj modernih kombajna u savremenoj poljoprivredi

Svi znamo kako je poljoprivreda izgledala nekada, a kako izgleda sada. Danas poljoprivredne radove ne možemo zamsliti bez poljoprivredne mehanizacije. Njihov značaj u modernoj poljoprivredi u današnje vreme je nemerljiv i slobodno možemo reći da su jedan od odlučujucih faktora brzog razvoja poljoprivredne proizvodnje. 

Razvoj poljoprivrede iziskuje konstantno usavršavanje poljoprivrednih mašina kako bi se postigli najviši rezultati u prozivodnji pa se tako mašine izrađuju i usavršavaju svakodnevno  uz pomoć najsavremenijih tehnologija i vrhunskih stručnjaka. 

Poljoprivredne mašine delimo na nekoliko grupa. Tako imamo:

1. Pogonske mašine – pomoću njih se pokreću ili vuku druge mašine. Najznačajnija pogonsko-vučna mašina je traktor. 

2. Priključne – namenjene za najrazličitije poljoprivredne radove, a pokreću ih pogonske mašine. Najčešće se koriste plugovi, tanjirače, drljače, sejalice i druge korisne mašine.

3. Kombinovane – obavljaju više radnih operacija, a najčešće se pokreću na sopstveni pogon. Najkorisnija mašina tog tipa jeste kombajn. 

4. Specijalne poljoprivredne mašine – namenjene posebnim poslovima i zadacima u poljoprivredi. Između ostalog u njih spadaju: krunjač za kukuruz, berač jabuka, sistem za navodnjavanje, uređaj za veštačku kišu, prskalica za voće i druge.

Kombajn kao važna poljoprivredna mehanizacija

Važna poljoprivredna mehanizacija  kao što je kombajn služi za žetvu raznih žitarica, uljane repice, soje, pasulja, graška i slično. Svima je poznato da se proces žetve sastoji iz tri dela: košenja, vršenja žita kao i završnog razdvajanja zrna od slame i pleve. Zapravo su moderni kombajni ti koji ujedinjuju sve tri navedene funkcije neophodne za žetvu. Bitno je napomenuti da se upravo upotrebom modernih kombajna brzina žetve uvišestručila ali i dao doprinos poboljšanju odnosno kvalitetu iste. Kvalitet se odnosi na minimiziranje gubitaka i loma zrna kao i ujedno visoka čistoća zrna. 

Kombajn zbog svoje veličine i složenosti predstavlja jako ozbiljnu investiciju. Ova poljoprivredna mašina nije nimalo jeftina i ukoliko shvatite da je za vaše poslovanje ona neophodna bitno je  znati na šta sve treba obratiti pažnju pre same kupovine. 

Vreme žetve je ograničeno pa samim tim je i bitno da vam mašina bude pouzdana. Primera radi ukoliko rezervni delovi za kombajn mogu da se nabave u roku od 12-24 sata, neće biti materijalnih gubitaka.

Isto tako potrebno je da se informišemo  koji nam konkretno tip kombajna treba. Tako naprimer  žetva i vršidba žitarica vrši se standardnom mašinom opremljenom generičkom i zamenljivom kosilicom. Ovo savršeno odgovara usevima poput pirinča, soje, ječma, repice i drugih useva sa tankim peteljkama. Dok je za kukuruz neophodno koristiti kombajn opremljen posebnim uređajem, sposobnim da odvoje stabljiku od ploda.

Pre same kupovine ovako bitne poljoprivredne mašine jako je važno znati i to koliko je rasprostranjena mreža njegovih dilera ali i baš kao što smo napomenuli koliko su nam dostupni rezervni delovi za kombajn

Redovnim održavanjem kombajna otklanjamo sve potencijalne kvarove i svodimo ih na minimum. Zbog toga je važno da samo održavanje, čišćenje, podmazivanje, menjanje vazdušnih filtera bude kratkotrajno i jednostavno. 

Moramo se složiti da je jako bitna i udobnost same kabine kombajna. Vozač se mora osećati prijatno i imati kako jednostavan tako i efikasan sistem kontrole upravljanja i nadzora .