Aluminijumski prozori i vrata – najprodavaniji u naprednoj konstrukciji

Kada razmatramo vrata i prozore, većina nas ograničava izbor na drvo i PVC. Tačno je da su donedavno ponude proizvođača bile ograničene na ova dva materijala. Već nekoliko godina aluminijumski prozori i vrata postaju sve popularniji. To je očigledan odgovor na potrebe arhitekata i investitora koji cene najsavremenija rešenja. Međutim, atraktivnost aluminijumskih prozora i vrata ne može se pripisati samo njihovom izgledu.

Srećom, odvažni i napredni arhitektonski trendovi sve su popularniji i u samostalnoj gradnji kuća. Investitori sada pažljivo obraćaju ne samo funkcionalnu stranu, već i izgled svojih kuća.

Aluminijski sistemi se često koriste u velikim komercijalnim projektima, npr. u poslovnim zgradama, bankama, hotelima, tržnim centrima. Najčešće se koriste u kombinaciji sa staklenim pločama zbog kojih sunčeva svetlost prodire u unutrašnjost zgrade.

Aluminijska stolarija je idealna za ovu svrhu, jer ovo napredno i minimalističko rešenje savršeno odgovara inovativnim arhitektonskim konceptima. Aluminijum je posebno kompatibilan sa materijalima poput lima, kompozita, tačke osvetljenja i betona.

Tokom naleta, PVC prozora u devedesetima, proizvođači i prodavci istakli su veliku izdržljivost u poređenju sa drvenom stolarijom. Danas znamo da to često nije slučaj. PVC prozori su izdržljivi samo ako se urade kvalitetno, sve ostale jeftine verzije nisu izdržljive.

Aluminijska stolarija ima značajnu prednost u tom pogledu, jer se profili napravljeni od metala ne deformišu. Prozori i vrata održavaju svoje dimenzije i nepropusnost već mnogo, mnogo godina. Aluminijum je mnogo bolji u prenošenju opterećenja, npr. štiti okvir od pucanja.

O snazi aluminijuma svedoči činjenica da su investitori u mogućnosti da lako kupe klizna vrata, podižuća i klizna vrata, ili nedavno vrlo moderne sklopive sisteme sa izuzetno širokim listovima.

Povrh toga, prozori i vrata od aluminijuma su relativno lagani, što instalaciju čini još bržom i manje glomaznom, te povećava komfor korišćenja.