Šta kupiti poslovnom partneru?

Kupovina i poklanjanje se ne sme samo obavljati tokom praznika ili za jubileje, kupovina poklona mora biti svakodnevna navika, rutina. Kupititi i pokloniti sitnicu, može ostaviti jak utisak i imati preneseno značenje. Šta kupiti poslovnom partneru proizilazi iz monogobrojnih pokazatelja, zaključaka ili pak vrste posla koji se obavlja. Jedno je sigurno, da poklon ne sme preći granicu porovokacije i bezobrazluka. Poželjno je da poklon mora imati simboliku, a opet da nađe primenu. 

Svrsishodnost poklona

Prilikom poklanjanja poklona poslovnom partneru, poželjno je voditi računa da li taj poklon može da se iskoristi. Cilj je da poklon ima primenu. Recimo aparat za espresso je idealan primer za osobe koje uživaju u kafu. Aparat za kafu moguće je odneti kući, ili ostaviti u kancelariji. A svaka uptreba aparata za kafu može biti vaš ritual. Kupovina naliv pera, takođe ima primenu. Još ako je sa posvetom, svakako da je poklon izuzetno vredan. 

Način predaje pokona

U zavisnosti o povodu za poklanjanje zavisiće i način predaje poklona. Pokoni se mogu uručiti, neposredno pri pozdravu, bez iznenađenja ili evenutalno zabave, zakuske ili proslave. Ako je reč o rođendanu možete poklon ostaviti jednostavno na stolu uz poruku. Na taj način iznenadićete vašeg kolegu i zagarantovati diskreciju. Ukoliko želite da kupite neki šaljiv, a veliki poklon, recimo aparat ua espresso, možete ga zapakovati u veliku kutiju, uvijenu lepitm papirom sa velikom mašnom. Tako da poslovni partner neće ni predpostaviti šta se unutra nalazi. Ukoliko poslovni partner odlazi u penziju, na porodiljsko bolovanje ili ako menja poslodavca, dobro bi bilo prirediti zakusku i piće u to ime, a uz to pokloniti mu neki simboličan, efektan poklon, da ga seća na dane provedene u kolektivu. 

Poklon koji može svima poslužiti

Kada je reč o kupovini poklona poslovnom partneru poželjno je birati poklon koji mogu svi u kolektivu koristiti. Recimo kupivši set za čaj uz čajnik mogu svi upotrebiti. Aparat za kafu takođe mogu biti od koristi za više osoba. Zajedničke, uramljene fotografije mogu se takođe poklanjati poslovnom partneru. Na taj način ističete da ste svi, zapravo veliki tim u cilju rešavanja zajedničkih poslovnih obaveza. 

Poklon je prenesena poruka

Putem poklona možete poslati poruku poslovnom partneru. Ukoliko želite da ispijate zajedno jutarnju kafu, aparat za kafu je odlična ideja. Ako hoćete da zajedno slušate muziku, možete kupiti cd pleyer i na taj način oplemeniti radne sati. Kupovinom knjige uz posvetu želećete da osnažite i podstaknete osobu kojoj darujete. Ako hocete da oplemenite prostor možete kupiti sobnu biljku. Svakako da ideja ima bezbroj na vama je da procenite šta bi vama i vašem poslovnom partneru najviše značilo. 
Poklanjanje predstavlja lep manir. Putem poklona možete iskazati zahvalnost prema osobi kojoj poklanjate. I sitnica može ostaviti značajan utisak. Poželjno je steći naviku darivanja. Poklon za poslovnog partnera mora biti u skladu sa delatnosti koju obalja, sa karakterom te osobe, sa njegovim navikama, ali i manirima. Putem poklona možete pokazati zahvalnost, osećajnost, razumevanje. Poklon može u prenesenom značenju da pozove na kafu, putem aparata za sepreso ili u bioskop putem karata za bioskop i slično.