Kako do idealnog izgleda zavese – da li je cena neznatni izdatak

Dekorativni element koji može učiniti prostorije većim, živopisnijim i uređenim prvoklasno u domenu stila i „slaganja“ boja, jesu zavese. Cena najčešće nije faktor odabira savršenog komada materijala koji će prekriti i ukrasiti prozore, doneti svetlost za novi dan i sprečiti snažne zrake onda kada se poželi privatnost. 

Kada su u pitanju zavese cena se određuje najčešće po jednom metru, u kombinaciji sa određenim materijalima, dezenima, šarama i bojama koje mogu biti u određenom cenovnom rangu i opsegu. Često se idealne zavese biraju tako da se usklade sa bojama u enterijeru – nameštajem i dekorativnim detaljima. 

Idealne zavese za svaki dom 

Zavese se postavljaju na sve vrste prozora i balkonskih vrata. Danas su veoma popularne „zebra“, rolo i trakaste varijante, koje imaju prozirni i deo u odabranoj boji, čijim se ručnim ili automatskim podešavanjem dobija određeni nivo svetlosti. Pored toga, raskošne, tradicionalne i moderne dugačke opcije, krase veliki broj domova uz stilske drapere, elegantne mehanizme pokretanja i dekorativne ukrase. 

Cena za zavese može da bude vrlo povoljna, posebno kada su u pitanju klasični modeli, koji se postavljaju na garnišne. Širok asortiman materijala – od pamuka, preko žoržeta, svila, preko najlona, tila, čipke i satena, do čuvenih tradicionalnih „končanih“ modela. Najvažnije je dobro odrediti dimenzije, kako bi cena zavesa bila pravilno izračunata, ali još više da bi stajale savršeno na svakom predviđenom mestu, bez predugačkih krajeva, obimnih nabora i lošeg estetskog izgleda. 

Koliko cena ručica za nameštaj utiče na naš budžet za uređenje

Kada se biraju najlepše zavese cena često i kada je nešto viša po metru, ne zahteva veliki izdatak, jer se ne kupuju za ogromnu površinu. Pored zavesa, za dom se kupuju drugi dekorativni elementi, čiji trošak može uticati na raspoloživ budžet za kompletno uređenje prostora. Na primer, cena ručica za nameštaj predstavlja okov koji u ukupnoj količini može biti značajniji izdatak. Ovi dodaci se koriste za otvaranje kuhinjskih i kupatilskih elemenata, zatim fioka, plakara, komoda, ormara i brojnih drugih komada nameštaja od raznovrsnog drveta. Kada se biraju ručice za nameštaj cena ne treba da bude presudan faktor, iz razloga što se prednost daje kvalitetu, trajnosti i otpornosti na kontinuiranu, svakodnevnu upotrebu. 

Cena ručica za nameštaj zavisi od toga da li je u pitanju kovano gvožđe, mesing, kombinacija plastike, drveta, aluminijuma i brojnih metala. Pored toga, ručice mogu da imaju oblik šipke, dugmića i kombinacije. U skladu sa odabranim stilom uređenja enterijera, biraju se ručice, kao i adekvatne raskošne ili svedene zavese. Cena će možda zahtevati i određene uštede kako bi se napravio najkvalitetniji i izbor koji je na prvi pogled osvojio srca kupaca. Iako ne deluje da je neophodno uskladiti svaki detalj, zavese se „uklapaju“ stilski uz ručice za nameštaj, tepihe, boje zidova, led i klasičnu rasvetu uz lustere i lampe, i veliki broj drugih dekorativnih elemenata prostora. 

Kada se traže na tržištu najlepše zavese cena nije presudan vodič odabira, već kvalitet, funkcionalnost i dizajn. Posebno zbog činjenice da je u pitanju ne samo dekorativni odabir materijala, šara i potrebnih dimenzija, već i vrlo praktični element zahvaljujući kojem je moguće uskladiti potreban nivo svetlosti u enterijeru, važno je da zavese ostave snažan utisak stila, elegancije i posvećenosti detaljima.