Kako izbeći greške pri bojenju i sličnim molerskim radovima?

Bilo da bojite kamen, drvo, metal, plastiku, staklo, podove, zidove, plafone, spoljašnje ili unutrašnje elemente…, bojenje će biti efektno samo ako se odaberu odgovarajući proizvodi i nanesu pravilno na podlogu.

Da bi se izbele sve greške važno je ispoštovati nekoliko pravila pa će rezultat uvek biti zadovoljavajući, a trajnost farbe maksimalna.

Prvi korak je nabavka svega potrebno u farbari

Farbare su prava mesta za nabavku svega neophodnog za bojenje različitih površina koje se nalaze napolju ili u zatvorenom prostoru. Molerski radovi, nega drveta, zaštita metala, dekorisanje plastike, kamena i stakla…sve su to standardni projekti koji naše okruženje čine lepšim i boljim za život.

Da bi se svaki projekat izveo bez greške na prvom mestu je važno kupiti sve neophodno za pravilno bojenje. Farbare imaju boje, lakove i premaze koji se koriste kao priprema ili kao finiš. Imaju i propratni alat, ali daju i savete kako se farbe koriste pa svako može da boji poput profesionalca.

Kada se sve potrebno nabavi, sledi sledeći korak.

Drugi korak je priprema podloge

Podloga mora biti čista i suva pre nanošenja bilo kakvih premaza. Farbare imaju šmirgle, sunđere i špatule koje se koriste tokom pripreme podloge, ali i prajmere koji se potom nanose, suše i čekaju sloj farbe.

Ako se podloga ne pripremi adekvatno boja će se podići, oljuštiti i spašće jako brzo nakon nanošenja.

Treći korak je bojenje

Pored kvalitetnog premaza za uspešno bojenje je potrebno imati i kvalitetan alat i tehniku nanošenja.

Za alat je lako jer se kupuje u farbari, ali i od same tehnike bojenja zavisi koliko će rezultat biti dobar. Obično je potrebno nekoliko slojeva pa je važno pratiti uputstva i sačekati period sušenja, kao i procedure za kasnije nanošenje.

Nepravilno održavanje obojenih predmeta

Ako se odaberu dobre farbe, nanesu pravilno i sačeka period sušenja, one će dati jako lep izgled prostora, ali kratkotrajno jer samo od održavanja zavisi koliko će slojevi biti trajni.

Neke farbe podnose veliku razliku u temperaturi, neke su namenjene samo za unutrašnju upotrebu, ali se na vreme mora popraviti svaki nedostatak jer će u suprotnom sva farba spasti.

U prodavnicama boja i premaza će se dobiti savet i za ovu kategoriju pa ćete znati kako se koja boja kasnije održava i pre nego što je nanesete.

Višak farbe se mora čuvati pravilno

Važno je da se višak boje ili sličnih premaza sačuva jer je to odličan način da se pripreme zalihe za popravke tokom godina. Ipak, stabilnost formula je vrlo krhka i smeta ima otvorena posuda, hladnoća, ali i visoka toplota.

Zato u farbarama treba pitati za najbolji savet oko odlaganja farbi i kako sačuvati dovoljno za kasnije radove.

Sve se greške se mogu izbeći ako se ovi koraci urade pravilno i cela procedura ispoštuje pa će farbanje i zaštita biti kompletna, a rezultat dugotrajan.

Farbare su najbolja mesta za nabavku svega što je potrebno, dobijanje saveta i pomoći oko najboljeg izvođenja svih poslova. U takvoj situaciji možete biti apsolutno sigurni da ćete svaki posao uraditi kvalitetno, baš poput profesionalnih majstora.