alu stolarija

Aluminijumska stolarija – Savremeni izbor za estetiku i funkcionalnost

Aluminijumska stolarija postala je nezaobilazan element moderne arhitekture, nudeći spoj elegancije, izdržljivosti i funkcionalnosti. Njena sveprisutnost u stambenim i poslovnim objektima posledica je brojnih prednosti koje pruža u odnosu na tradicionalne materijale poput drveta i PVC-a. Od prozora i vrata, preko kliznih sistema do impresivnih fasada, aluminijum omogućava ostvarenje najrazličitijih dizajnerskih vizija, istovremeno garantujući dugotrajnost i otpornost na različite spoljašnje uticaje.

U ovom opširnom tekstu istražićemo sve aspekte aluminijumske stolarije, od njenih ključnih prednosti i mana, preko različitih vrsta profila i stakala, do pitanja održavanja, cena i najnovijih trendova. Cilj nam je da vam pružimo sveobuhvatan uvid u svet aluminijumske stolarije kako biste mogli doneti informisanu odluku prilikom izbora materijala za vaš dom ili poslovni prostor.

Prednosti aluminijumske stolarije

Alu stolarija ističe se nizom prednosti koje je čine atraktivnim izborom za sve one koji traže dugotrajno, estetski privlačno i funkcionalno rešenje:

 • Izdržljivost i dugotrajnost: Aluminijum je izuzetno otporan na koroziju, što ga čini idealnim za spoljnu upotrebu. Takođe, odlično podnosi različite vremenske uslove, poput kiše, snega, vetra i sunca, bez gubitka svojih svojstava. Osim toga, aluminijumska stolarija je otporna na habanje i ogrebotine, što joj obezbeđuje dug životni vek i minimalne troškove održavanja.
 • Mala težina, velika čvrstoća: Uprkos svojoj lakoći, aluminijum poseduje izuzetnu čvrstoću, što omogućava izradu velikih staklenih površina bez potrebe za dodatnim ojačanjima. Ova karakteristika otvara mogućnosti za stvaranje svetlih i prozračnih prostora, istovremeno obezbeđujući stabilnost i sigurnost konstrukcije.
 • Fleksibilnost dizajna: Aluminijum se lako oblikuje i prilagođava različitim zahtevima, što ga čini idealnim za kreiranje stolarije po meri. Bez obzira da li preferirate klasičan, moderan ili minimalistički stil, aluminijumska stolarija može se prilagoditi vašim željama i uklopiti u svaki ambijent.

Mane aluminijumske stolarije

Iako aluminijumska stolarija ima brojne prednosti, važno je biti svestan i njenih mana kako biste mogli doneti najbolju odluku za svoje potrebe:

 • Cena: Aluminijumska stolarija je generalno skuplja od PVC stolarije, što može predstavljati ograničavajući faktor za neke kupce. Međutim, treba imati u vidu da je reč o dugoročnoj investiciji koja se isplati kroz uštedu energije, smanjene troškove održavanja i dugotrajnost.
 • Toplotna izolacija: Aluminijum je dobar provodnik toplote, što znači da može doći do gubitka toplote kroz profile. Međutim, ovaj problem se uspešno rešava upotrebom “toplih” profila sa termo prekidom, koji značajno poboljšavaju toplotnu izolaciju.
 • Kondenzacija: U uslovima visoke vlažnosti, na aluminijumskoj stolariji može doći do pojave kondenzacije. Ipak, ovaj problem se može minimizirati izborom kvalitetnih profila sa dobrom termičkom izolacijom i pravilnom ugradnjom.

Vrste aluminijumskih profila

Prilikom izbora aluminijumske stolarije, susrešćete se sa dve osnovne vrste profila: “hladnim” i “toplim”. Razumevanje razlike između njih ključno je za odabir prave stolarije za vaše potrebe.

 • “Hladni” profili: Ovi profili nemaju termo prekid, odnosno izolacioni materijal koji sprečava prenos toplote. Zbog toga se uglavnom koriste za unutrašnju stolariju, poput pregradnih zidova ili vrata unutar objekta.
 • “Topli” profili: Ovi profili imaju termo prekid, obično izrađen od poliamida, koji značajno poboljšava toplotnu izolaciju. Termo most, kako se još naziva, prekida protok toplote kroz profil, čime se smanjuje gubitak energije i sprečava pojava kondenzacije. “Topli” profili su idealni za spoljnu stolariju, poput prozora i vrata, jer obezbeđuju optimalnu energetsku efikasnost i udobnost u vašem domu.

Izbor između “hladnih” i “toplih” profila zavisi pre svega od namene stolarije. Za unutrašnju stolariju, gde toplotna izolacija nije prioritet, “hladni” profili mogu biti ekonomičnije rešenje. Međutim, za spoljnu stolariju, “topli” profili su nezaobilazni kako biste osigurali energetsku efikasnost i udobnost vašeg doma tokom cele godine.

Izbor stakla za aluminijumsku stolariju

Pored izbora profila, jednako važan aspekt aluminijumske stolarije je i odabir odgovarajućeg stakla. Staklo igra ključnu ulogu u toplotnoj i zvučnoj izolaciji, sigurnosti i estetici vašeg doma.

 • Dvoslojno i troslojno staklo: Dvoslojno staklo sastoji se od dva staklena panela sa vazdušnim prostorom između njih, dok troslojno staklo ima tri panela i dva vazdušna prostora. Oba tipa stakla pružaju bolju toplotnu i zvučnu izolaciju od jednostrukog stakla. Troslojno staklo nudi još bolje performanse, ali je i skuplje.
 • Niskoemisiono staklo: Ovo staklo ima specijalni premaz koji smanjuje gubitak toplote kroz staklo, čime se poboljšava energetska efikasnost stolarije. Niskoemisiono staklo je posebno korisno u hladnijim klimama.
 • Stakla punjena argonom: Argon je plemeniti gas koji se često koristi za punjenje prostora između staklenih panela. Argon ima bolja izolaciona svojstva od vazduha, što dodatno poboljšava toplotnu izolaciju stolarije.
 • Sigurnosna stakla: Ova stakla su dizajnirana da pruže dodatnu zaštitu od provale i povreda. Laminirano staklo sastoji se od dva ili više staklenih panela spojenih slojem plastike, što ga čini otpornijim na lomljenje. Kaljeno staklo je termički obrađeno kako bi bilo čvršće i otpornije na udarce.

Prilikom izbora stakla, važno je uzeti u obzir klimatske uslove, energetske zahteve, sigurnosne aspekte i estetske preferencije. Kvalitetno staklo, u kombinaciji sa odgovarajućim profilima, obezbediće vam optimalnu udobnost, sigurnost i energetsku efikasnost vašeg doma.

Održavanje aluminijumske stolarije

Jedna od najvećih prednosti aluminijumske stolarije je njeno minimalno održavanje. Aluminijum je otporan na koroziju, habanje i vremenske uticaje, što znači da ne zahteva farbanje, lakiranje ili druge zaštitne tretmane.

Redovno čišćenje blagim deterdžentom i vodom dovoljno je da vaša aluminijumska stolarija izgleda kao nova godinama. Izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava ili oštrih predmeta koji mogu oštetiti površinu. Takođe, redovno proveravajte i podmazujte okove kako biste osigurali njihovu funkcionalnost.

Cene aluminijumske stolarije

Cene aluminijumske stolarije variraju u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući:

 • Vrsta profila: “Topli” profili su skuplji od “hladnih” zbog dodatnog termo prekida.
 • Vrsta stakla: Troslojno staklo, niskoemisiono staklo i stakla punjena argonom povećavaju cenu.
 • Dimenzije stolarije: Veće dimenzije znače više materijala i samim tim veću cenu.
 • Dodatna oprema: Roletne, komarnici, ukrasni elementi i sigurnosni okovi mogu dodatno povećati cenu.
 • Proizvođač i kvalitet: Renomirani proizvođači obično imaju više cene zbog garancije kvaliteta.

U proseku, cene aluminijumskih prozora kreću se od oko 150 evra po kvadratnom metru za jednostavnije modele sa dvoslojnim staklom, pa do preko 300 evra za veće dimenzije, troslojno staklo i dodatnu opremu. Cene vrata su obično više zbog složenije konstrukcije i okova.

Iako je početna investicija u aluminijumsku stolariju veća nego u PVC stolariju, dugoročno gledano, aluminijum može biti isplativiji zbog svoje dugotrajnosti, energetske efikasnosti i minimalnih troškova održavanja. Ušteda na grejanju i hlađenju, kao i izbegavanje čestih popravki i zamena, mogu nadoknaditi razliku u ceni tokom vremena.

Trendovi u aluminijumskoj stolariji

Aluminijumska stolarija neprestano evoluira, prateći najnovije trendove u arhitekturi i dizajnu. Neki od aktuelnih trendova uključuju:

 • Minimalistički dizajn: Čiste linije, tanke profile i velike staklene površine dominiraju modernom arhitekturom. Aluminijum omogućava ostvarenje ovog trenda, stvarajući osećaj prostranosti i povezanosti sa spoljašnjim okruženjem.
 • Pametna stolarija: Integracija senzora, motora i sistema za automatizaciju omogućava daljinsko upravljanje stolarijom, prilagođavanje osvetljenja i temperature, kao i povećanje sigurnosti.
 • Održivi materijali: Sve veća svest o zaštiti životne sredine dovela je do porasta potražnje za ekološki prihvatljivim materijalima. Aluminijum je 100% reciklabilan i ima dug životni vek, što ga čini održivim izborom za stolariju.

Aluminijumska stolarija predstavlja spoj estetike, funkcionalnosti i dugotrajnosti. Njene brojne prednosti, poput izdržljivosti, fleksibilnosti dizajna, energetske efikasnosti i minimalnog održavanja, čine je idealnim izborom za savremene domove i poslovne prostore.

Iako je početna investicija veća nego kod drugih materijala, dugoročne uštede i benefiti koje pruža aluminijumska stolarija čine je pametnim ulaganjem u budućnost vašeg doma. Pažljivim izborom profila, stakla i dodatne opreme, možete kreirati stolariju koja će zadovoljiti sve vaše potrebe i želje, istovremeno doprinoseći estetici, udobnosti i energetskoj efikasnosti vašeg životnog ili radnog prostora.