Estetika i funkcionalnost sobnih vrata – savršen odabir za svaku prostoriju

Jedan od neizostavnih elemenata u opremanju unutrašnjeg prostora jesu sobna vrata, važan element bez koga ni jedan prostor ne može da postane prostorija.

Danas su najtraženija medijapan vrata koja moraju da zadovolje i visoke estetske standarde da bi odgovarali svojoj nameni. Svaki detalj je važan, svaki detalj se ceni i primetan je kada se vrata postave unutar jedne prostorije.

Kako odabrati vrata za sobu? Kada se biraju staklena, a kada drvena? Da li su kvalitetna vrata i skupa? Kako prostor može da izgleda bolje uz pravi izbor vrata?

Brinite o svakom detalju prilikom opremanja prostora. Izbor stolarije nije završen sve dok se ne donese odluka o unutrašnjim vratima, a samo ako je ona odgovarajućih karakteristika uređenje će biti kompletno.

Kako odabrati odgovarajuća sobna vrata?

Da bi razumeli koliko je ponuda vrata raznovrsna predlažemo vam da pogledate više na linku https://primavera.co.rs/product-category/medijapanska-sobna-vrata/ 

 jer ćete tek tada shvatiti koliko se modeli razlikuju i kakve mogućnosti donose.

Prilikom izbora sobnih vrata biraćete njihov materijal, detalje, završnu obradu, okove, a ako izaberete pravilno, vaš prostor će izgledati prostranije, svetlije, biće topliji, uz manju buku i uvek lep izgled ma koliko vremena da prođe.

Kvalitetna unutrašnja vrata se ne menjaju, funkcionišu savršeno i odgovaraju potrebama čak i najzahtevnijih prostora kakve su velike razlike u temperaturama i čest prolazak koji neće ostaviti nikakve tragove.

Vrata od medijapana – novi dizajn za savremene potrebe

MDF vrata ili sobna vrata od medijapana su odlična alternativa modelima od punog drveta zato što su izdržljiva, lepa i odlično se prilagođavaju svim zahtevima jednog prostora.

Medijapan se dobija presovanjem vlakana pa izgleda mnogo lepše od iverice i lakše se obrađuje nego ona. Zato ova vrata mogu imati rezbariju po sebi, staklene otvore i ukrase, a vrata se po želji mogu obraditi onako kako je to kupac zamislio.

Na ivericu je potrebno naneti laminantne folije ili furnir dok se medijapan odmah lakira pa je i to važan činilac koji skraćuje proces obrade i snižava troškove pravljenja vrata.

Treba istaći i to da je medijapan otporniji od iverice jer se direktno štiti lakovima i premazima pa je materijal otporniji na vodu i vlagu u prostoru. To je odlična karakteristika jer npr. vrata na kupatilu trpe upravo ovakve izazove pa je važno da se ne promene uprkos mestu postavljanja.

Kakvu sve ulogu imaju sobna unutrašnja vrata?

Prva i najvažnija uloga je pregrađivanje prostora onda kada je to potrebno. Najčešće se postavljaju na šarke i imaju krilo koje se otvara pod uglom od 90 stepeni ili više, ali su sve popularnija i klizna vrata kao opcija za uštedu prostora.

Važno je da se vrata nabave od renomiranih uvoznika i proizvođača jer oni imaju sertifikate i dokaz o kvalitetu, a to je jako važno kada je u pitanju kvalitet vrata za stan ili poslovni prostor.

Pored ove, vrata treba i da imaju ulogu zvučne i termičke izolacije pa je neophodno da plot bude napravljen kvalitetno, a spojevi da dihtuju odlično kada se vrata zatvore. U tome veliku ulogu igraju i okovi pa je neophodno da se izaberu kvalitetni modeli koji su napravljeni tako da pruže vrhunske karakteristike za izdvojen novac.

Kada su odgovarajuća, vrata bi trebalo a obezbede tišinu, toplotu i lepši izgled prostora, a u ovom poslednjem dizajn vrata igra veliku ulogu.

Dizajn vrata u skladu sa potrebama svake prostorije

Unutrašnja vrata mogu biti u potpunosti zatvorena, ali i sa staklenim delovima koji su i funkcionalni i deo ukras jednih vrata.

Iako su staklena dekorativnija i potpuno zatvorena mogu biti jako lepa ako se odabere odgovarajuća završna obrada pa plot može biti gladak ili u duborezu, mat ili sjajne boje, različitih nijansi…

Na tržištu se nude različiti modeli koji će fantastično izgledati u svakom prostoru.

Unutrašnja vrata sa staklom – da ili ne?

Potpuno zatvorena vrata su pogodna za prostorije u kojima je potrebna privatnost kao što su sobe i kupatila, dok se za dnevne sobe češće biraju modeli sa staklenim delovima jer su dekorativniji i propuštaju svetlo.

Kada god su hodnici bez sopstvenog izvora prirodnog svetla najbolje je iskoristiti staklena vrata za veći protok svetlosti i osvetljenje čak i sa zatvorenim vratima.

Kada je nedostatak svetla veliki moguće je dogovoriti sobna vrata sa svetlarnikom. Na taj način se čuva privatnost, a otvor svetla se nalazi na vrhu pa svetlo ipak prolazi i čini da prostor izgleda veći nego što to jeste.

Vrata sa staklom se biraju i pri pregrađivanju prostorija koje ne moraju da budu pregrađene. Takva situacija je sa vratima na kuhinji koja je sastavljena sa dnevnom sobom i češće će biti otvorena, ali i kao zatvorena neće činiti veliku pregradu.

Šta se može birati pri kupovini vrata?

Osim izbora boje i samog modela vrata bira se vrta štoka, tj. kutije vrata, da li su vrata leva ili desna, kakve će okove da imaju (kvake, brave…), da li su brodska ili klasična, da li je klasično, peskirano ili mat staklo

Na nekim modelima se bira i padajući prag, magnetna ili klasična brava, vrsta zaključavanja… 

Naravno, odabir nije kompletan bez odabira boje: bela, tamno brano, svetlo braon…tako da će se uklopiti u svaku zamisao i način uređenja. Bela sobna vrata su najsigurniji izbor, ali razmislite i o nekim vrstama koje su u boji prirodnog drveta jer su sve modernija i daju „toplotu“ prostoru.

Savremeni modeli sobnih vrata pružaju brojne opcije tako da se model prilagodi potrebama kupaca i omogući da se vrata koriste lagodno što će obezbediti i pravilno rukovanje njima.

Dostava i montaža uz pomoć stručnih osoba

Za kraj, koji god model da se izabere, jako je važno i da se postavi adekvatno, bez oštećenja i uz visoku preciznost. Zbog toga je važno da montažu vrše stručne osobe koje znaju kako da ih pravilno pozicioniraju, podese i posebno ih prilagode konkretnom prostoru.

Na ovaj način se garantuje kvalitet, a vrata će funkcionisati perfektno jer ceo proces vode stručne osobe.

Izbor sobnih vrata zahteva vreme, istraživanje ponude, ali i prodavnicu koja ima najsavremenije modele.

Dobra unutrašnja vrata čini dobra drvena konstrukcije, kvalitetni okovi i dodaci koji personalizuju svaki model. Kada se tome pridoda kvalitetna ugradnja, dobijaju se vrata visokog kvaliteta, otporna na promene temperature, vlagu, toplotu, koja će više decenija funkcionisati bez ikakvih problema.

Takva sobna vrata vredi kupiti jer će se isplatiti višestruko nego neki jeftini modeli.