Kondilomi: Prevencija, kako ih prepoznati i kako ih lečiti?

Polne i polnoprenosive bolesti sve su češći problem, iako edukacija postoji na različitim stranama. Najvažniji korak u osvešćivanju, najpre mladih, kada su polne bolesti u pitanju, jeste njihovo zanimanje i otkrivanje svih mogućnosti organizma, prirode organizma oba pola i samih seksualnih odnosa. Jedna od pojava koje su veoma česte, kako kod žena, tako i kod muškaraca, jesu polne ili genitalne bradavice, odnosno kondilomi.

Polne bradavice, tj. kondilomi, nastaju usled seksualno prenosive infekcije koju uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Evo nekoliko važnih informacija kada su u pitanju prepoznavanje kondiloma, prevencija i njihovo lečenje, odnosno uklanjanje.

Prevencija nastanka kondiloma

Postoji nekoliko načina da se preventivno deluje na pojavu kondiloma, a to su vakcinacija, korišćenje zaštite tokom seksualnih odnosa, neizlaganje velikom broju seksualnih partnera i redovni pregledi kod ginekologa/urologa. 

HPV vakcina ima snagu da pruži zaštitu od nekoliko vrsta HPV-a, uključujući one koji uzrokuju kondilome, zbog čega je vakcinacija jedan od boljih načina preventivnog delovanja. Drugi, dosta važniji zbog pojave drugih polno prenodivih bolesti jeste konstantna upotreba prezervativa. Iako prezervativi ne pružaju stopostotnu zaštitu, mogu preko 80% smanjiti rizik od prenošenja humanog papiloma virusa. U ovom segmentu veliku ulogu igraju seksualni partneri. Stalni seksualni partneri čine da se rizik smanji u potpunosti, kada su u pitanju monogmani odnosi.

Najvažnije jeste redovno vršiti preglede. Redovni pregledi kod ginekologa ili urologa mogu pomoći u najranijem stadijumu otkrivanja kondiloma, što dovodi do brzog i jednostavnog njihovog lečenja.

Kako prepoznati kondilome?

Često se događa da određene promene na koži oko genitalija ili sluzokoži genitalija dovedu do zabune, pa se svaka promena posmatra kao kondilom. Nema uvek razloga da tako mislite i da izazivate kod sebe strah. Najpre, kondilomi se pojavljuju u vidu malih, izraženih izraslina koje mogu biti pojedinačne, ali i grupisane. Skoro u potpunosti liče na regularne bradavice. Pored toga, njihovu pojavu prati i svrab, kao i nelagodnost u području genitalija, kao i promenu boje ili teksture kože. Kada god se neki od ovih simptoma pojavi, a posebno kada primetite pojavu određenih izraslina, najbolje je posetiti odabranog lekara i utvrditi o čemu se tačno radi. 

Lečenje kondiloma

Kondilomi se uklanjaju posebnim vrstama hirurškog zahvata, postoji nekoliko načina. Međutim, pre toga, bitno je reći da se njihovo uklanjanje vrši da bi se sprečilo nastajanje eventualnih karcenoza i karcinoma. Nije uvek potrebno ukloniti ih, nekada se vremenom promene povuku, ali sam pregled i tipizacija ukazuju na to da li predstavljaju rizik za nastajanje kancerogenih promena na određenim organima ili ne. Spaljivanje kondiloma danas predstavlja zahvat koji se radi ambulantno, bez posebnih priprema i bez nekog perioda oporavka, a sam protokol je jednostavan i bezbolan. Iako je uvreženo reći spaljivanje kondiloma, u stvari se radi o uklanjanju radiotalasima koje je potpuno efikasno i ne ostavlja potreban prostor za poseban oporavak. 

Uklanjanje kondiloma radiotalasima

Iako ima više metoda za spaljivanje kondiloma i njihovo odstranjivanje, radiotalasni noževi su trenutno najpodesniji i način kojem se najčešće pribegava. Uklanjanje kondiloma radiotalasima ima brojne prednosti za pacijenta. Na prvom mestu, zahvat se radi pod dejstvom lokalnog anestetika koji se nanosi u obliku kreme, budući da ne izaziva jači bol koji bi zahtevao anesteziju drugog tipa. Ne postoji krvarenje, budući da uklanjanje kondiloma radiotalasima istog momenta zatvara krvne sudove, pa krvarenje ne postoji ni u momentu vršenja zahvata. Precizno se uklanjaju sve promene, bez oštećenja okolnog tkiva, bez nastajanja ožiljaka, a sam tretman traje svega nekoliko minuta. 

Nakon obavljenog zahvata pacijent može odmah da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima i navikama, ali svakako uz dogovor sa doktorom koji vodi računa o pacijentovom zdravlju. Kada je u pitanju uklanjanje kondiloma radiotalasima efikasnost metode je čak 97%. Hirurško uklanjanje se obavlja onda kada je nemoguće pristupiti kondilomu radiotalasima, kao i u situacijama kada su promene većih razmera. Iz ovog razloga je veoma važno da se već pri prvim sumnjama na njihovo postojanje javite ginekologu, odnosno urologu.

Uklanjanje kondiloma radiotalasima se uvek vrši kod trudnica, budući da je veoma važno ukloniti ih u toku trudnoće ukoliko postoje, kako se infekcija ne bi prenela na bebu. Osim toga, na ovaj način se omogućava prirodan porođaj, jer se u slučaju postojanja kondiloma vrši porod putem carskog reza. Sama priprema za spaljivanje kondiloma ovom metodom ne postoji, dok je kod klasičnog hirurškog zahvata potrebna kao i pre bilo kakve operacije nekog organa. 

Važnost uklanjanja kondiloma

Bez obzira na način tretiranja kondiloma i njihovog uklanjanja, bilo kroz određene metode kao što su radiotalasi ili hirurški zahvat, najvažnije je njihovo uklanjanje, posebno u momentu kada se tipizacijom otkrije da sa sobom nose rizik nastajanja kanceroza. Usled postojanja humanog papiloma virusa mogu se razviti kancer materice, penisa, rektuma, ždrela, a to su stanja koja se pravovremenim reagovanjem sprečavaju.