Nega intimne regije

Kada je pravilno održavanje higijene u pitanju, nega intimne regije bi svakako trebalo da bude prioritet. U određenoj meri, tema intimne nege i dalje je tabu, iako apsolutno ne postoji ni jedan opravdan razlog za to. Onako kako brinemo o lepoti, zdravlju, nezi lica, kose, tela, vodimo računa o ishrani, vežbanju, tako je neophodno da adekvatnu pažnju posvetimo i svojim intimnim delovima. Pre svega ostalog.

Osetljivost intimne regije

Intimna regija jedan je od najosetljivijih delova tela, pa joj je zbog toga potrebna posebna nega koja se u velikoj meri razlikuje od nege ostatka tela. Sluzokoža intimne regije je zbog svoje osetljivosti veoma podložna napadima različitih bakterija, kao i gljivica, pa je od izuzetne važnosti posvetiti joj adekvatnu pažnju. Pravilna higijena je svakako na prvom mestu. 

Normalna pH vrednost

Kod žena je normalna pH vrednost za spoljašnje intimne delove oko 5,0 i naseljava ih prirodna bakterijska flora. Vrednosti unutrašnjih intimnih delova kreću se između 3,8 i 4,4.

Većina žena se makar u nekom periodu života suočila sa neprijatnim simptomima poput peckanja, svraba, iritacije, crvenila, a vaginalne infekcije najčešće se javljaju usled nekog oblika hormonskog disbalansa. Pri svakoj pojavi neprijatnih simptoma ili pri uočenim promenama, neophodno je konsultovati ginekologa.

Kada je u pitanju pomenuti hormonski disbalans, on je vrlo često posledica trudnoće, dojenja, prehlada, upotrebe antibiotika itd.

Šta podrazumeva pravilna nega?

Pravilna nega intimnih delova tela važna je tokom čitave godine, a tokom letnjih meseci naročito dolazi do izražaja. Sa visokim spoljnim temperaturama dolazi i pojačano znojenje, a vlažna sredina predstavlja idealno tlo za razvoj bakterija. Stoga je važno pridržavati se nekoliko pravila: 

– izbegavajte pretesnu odeću i veš, a kada je veš u pitanju potrudite se da potpuno eliminišete sintetičke materijale – osetljivoj intimnoj regiji najviše će prijati mekani pamučni veš.

– ne zaboravite na redovno tuširanje, ali izbegavajte pretoplu vodu, kao i prečesto tuširanje – jednom dnevno je sasvim dovoljno (u letnjim mesecima eventualno dva puta ukoliko ima potrebe)

– svakodnevno menjajte donji veš i koristite zaseban peškir za ovu regiju nakon tuširanja

– ne zaboravite koliko su važni odgovarajući preparati za intimnu negu

Preparati za negu

Kada je u pitanju redovno, svakodnevno održavanje higijene bilo bi dobro da zaboravite na gel za tuširanje ili kupku koje koristite za ostatak tela. Zbog osetljivosti intimne regije, uključite u svakodnevnu negu odgovarajuće preparate kao što je Multi-Gyn FemiWash koji ne sadrže sapune i druge materije koje mogu iritirati osetljivu sluzokožu intimnih delova tela. Ovakvi preparati garantuju bezbednu upotrebu, nežno uklanjaju nečistoće, neguju i, što je najvažnije, neće poremetiti prirodnu pH vrednost intime regije.

Obratite pažnju i na sastav proizvoda koje koristite kako biste bili sigurni da će vam pružiti adekvatnu negu. Kvalitetni proizvodi i preparati koji sadrže vitamin E, mlečnu kiselinu, pantenol, ekstrakt aloe vere itd. omogućiće vam kvalitetnu negu i sprečiti iritacije, svrab, crvenilo i druge neprijatne pojave do kojih može dovesti upotreba neodgovarajućih preparata.