Šta nam govore visoke vrednosti CRPa kod upale pluća?

Ozbiljno oboljenje, koje zahvata jedan ili oba plućna režnja, uzrokujući upalu alveola, upala pluća može biti rezultat infekcije bakterijama, virusima, gljivicama ili drugim mikroorganizmima. 

Što se simptoma tiče, može biti praćena simptomima poput kašlja, visoke temperature, zamaranja, bolova u grudima prilikom disanja i otežanog disanja. Ujedno, upala pluća predstavlja jedno od najčešćih oboljenja respiratornog sistema, koje može da zahvati osobe svih starosnih dobi. 

U osnovi, ovaj medicinski problem, poznat još i kao pneumonija, karakteriše se upalnim procesom u plućnom tkivu, naročito unutar alveola, odnosno malih vrećica u kojima se odvija razmena kiseonika i ugljen-dioksida. Upala može biti posledica delovanja različitih patogena, uključujući bakterije, viruse, gljivice ili, u ređim slučajevima, parazite. 

Prepoznavanje i pravilno tretiranje upale pluća od ključne je važnosti, ne samo zbog neprijatnih simptoma koje izaziva, već i zbog potencijalnih komplikacija koje može doneti ako se ne leči pravilno. U ovom kontekstu, laboratorijski markeri poput C-reaktivnog proteina (CRP) postaju ključni alati za lekare kako bi pravilno dijagnostikovali i pratili tok bolesti. 

Šta je CRP? 

S obzirom na to da je vrlo važno koliki je CRP u krvi kod upale pluća, to treba znati da je u pitanju C-reaktivni protein, odnosno protein koji proizvodi jetra kao odgovor na upalu. Njegova prisutnost u krvi je indikator zapaljenskog procesa u telu. 

Laboratorijski testovi mogu meriti količinu CRP-a u krvi i tako pomoći lekarima da identifikuju upalu u telu. 

Zapravo je ovaj protein deo šire grupe proteina, poznatih kao akutni – fazni proteini, čiji se nivo povećava ili smanjuje, kao odgovor na inflamatorne stimuluse. Struktura CRP-a omogućava mu da prepozna određene molekule prisutne na površini mrtvih ili oštećenih ćelija, kao i određenih patogena. Kada se veže za te molekule, CRP može aktivirati komplementni sistem, deo imunog sistema koji pomaže u uništavanju patogena i čišćenju oštećenih ćelija. 

U normalnim okolnostima, nivoi CRP-a u krvi su obično veoma niski. Međutim, kada dođe do upalnog procesa, nivoi CRP-a mogu se brzo povećati, često u roku od nekoliko sati, pa je zato važno znati koliki je CRP kod upale pluća, kako bi se reagovalo na vreme.

Zašto je CRP važan za dijagnostikovanje upale pluća? 

Kada osoba ima simptome koji ukazuju na upalu pluća, merenje nivoa CRP-a može pomoći lekarima u dijagnostici. 

U odnosu na to koliki je CRP kod upale pluća, zavisiće i dalji tok lečanja. 

Povećana vrednost CRP-a ukazuje na postojanje upalnog procesa u telu. Iako CRP sam po sebi nije specifičan marker za upalu pluća, jer se može povećati i kod drugih upalnih stanja, u kombinaciji sa drugim simptomima i dijagnostičkim testovima, može pomoći u potvrđivanju dijagnoze. 

Upravo su vrednosti ovog proteina postali važan dijagnostički alat u mnogim slučajevima, što uključuje i upalu pluća i to iz nekoliko ključnih razloga.

Kako je već pomenuto, nivoi CRP-a mogu se dramatično povećati u veoma kratkom vremenskom periodu nakon što se upala javi, što omogućava lekarima da brzo prepoznaju prisutnost upalnog procesa. 

Čak i blage upalne reakcije mogu izazvati povećanje CRP-a, što ga čini osetljivim markerom za različite upalne bolesti, uključujući svakako i upalu pluća. 

Iako povišeni nivoi CRP-a sami po sebi ne mogu potvrditi dijagnozu upale pluća, kada se kombinuju sa kliničkim simptomima, rendgenskim snimkom grudnog koša i drugim laboratorijskim nalazima, CRP može biti izuzetno koristan alat za potvrdu dijagnoze. 

Osim što pomaže u dijagnostici, CRP se može koristiti i za praćenje efikasnosti terapije. Smanjenje nivoa CRP-a može ukazivati na to da je terapija efikasna i da se upalni proces smanjuje. 

Koliki je CRP kod upale pluća?

Vrednosti CRP-a variraju od osobe do osobe i zavise od težine upalnog procesa. Kod blagih infekcija, CRP može biti blago povišen, dok kod težih infekcija, kao što je upala pluća, vrednosti CRP-a mogu značajno skočiti. 

U opštem smislu, CRP vrednosti veće od 100 mg/L često su povezane sa bakterijskom infekcijom, poput bakterijske upale pluća. Međutim, važno je napomenuti da je samo merenje CRP-a nedovoljno za postavljanje dijagnoze upale pluća. Uvek je potrebna dodatna evaluacija, uključujući fizikalni pregled, rendgenski snimak pluća i drugi laboratorijski testovi.

Kako se leči upala pluća? 

U principu, tok lečenja upale ovog organa zavisi od uzročnika infekcije, tako da se bakterijska upala pluća, recimo leči antibioticima. Izbor antibiotika zavisi od uzročne bakterije i njenog otpora na lekove. 

Sa druge strane, virusna upala pluća podrazumeva uglavnom korišćenje antivirusnih lekova, iako često tretman uključuje i druge medikamente, po preporuci lekara. Gljivična upala pluća leči se antifungalnim lekovima.