Stako u kuhinji

Mnogi od nas još uvek pamte miris domaće bakine supe, pohovanog mesa i pirea. Nepci ne zaboravljaju ukus maminih krofni i drugih kolača. Jela spremljena po njihovim receptima vraćaju nas u detinjstvo i neke bezbrižnije godine. Prisetimo se porodičnih slavlja i nedeljnog ručka.  Za mnogo jela tvrdimo da su nam najlepša, jer znamo da su ih za nas spremili sa puno ljubavi i pažnje. Međutim, želja i veština nisu dovoljne za lako i praktično spremanje obroka.

Modera život zahteva modernu kuhinju

Protekom vremena došlo je do sitnih promena, ali i revolucionarnih otkrića, koji su uticali na izgled današnjeg stila života većine nas. Napredak tehnike i tehnologije osetan je na svakom ćošku, pa samim tim i u uređenju enterijera i eksterijera. Kada je u pitanju uređenje kuhinje jasno se vide mnogobrojne promene. Pre je kuhinjski nameštaj bio od punog drveta i braon broja je preovladavala, dok je sada nameštaj uglavnom plastificiran i pretežno bele boje. Danas imamo savremenije šporete, frižidere, ugradne ploče, mermerne radne ploče i mašine za sudove. Nekada su se lepile tapete sa raznim motivima, a kasnije su se lepile zidne pločice. Međutim, najnoviji i najzahvalniji trend jesu staklene obloge za zidove.

Stakla za kuhinje

Ove obloge prave se od kaljenog stakla. Kaljeno staklo je jače od običnog stakla između 5 i 6 puta. Ova vrsta stakla se dobija zagrevanjem regularnog stakla na temperaturi od oko 650 stepeni, a potom se podleže brzom hlađenju. Cilj upotrebe kaljenog stakla jeste povećanje trajnosti konstrukcije, kao i izdržljivosti na potencijalna oštećenja. Dakle, kaljeno staklo daleko bolje podnosi visoke temperature, mehanička oštećenja i druge moguće faktore u odnosu na obično staklo. Još jedna veoma značajna prednost ovog stakla jeste ta što, ukoliko dođe do lomljenja, ovo staklo se neće raspršiti u hiljadu sitnih, oštrih delova, već u oblim, krupnim delovima i to u znatno manjem broju. Zahvaljujući svojim karakteristikama, staklene obloge od kaljenog stakla su krajnje bezbedne za montiranje i upotrebu.

Staklene obloge su pravi odgovor bez obzira da li težite ka klasičnom, modernom ili retro stilu. Staklo je materijal koji se fenomenalno uklapa uz svaki drugi, te neće iskakati iz prizora, ali će se ujedno dovoljno i isticati. Staklo u kuhinji je izuzetno zahvalno kada je u pitanju održavanje. Dovoljno je toplom vodom i običnim deterdžentom preći preko staklene obloge i ona istog momenta postaje čista. Još bolja ideja je da staklenu oblogu održavate sredstvom za čišćenje stakla. Sama postojanost i glatkoća čine površinu lakom za održavanje bez vidljivih oštećenja.

Stakla za kuhinje se ugrađuju između kuhinjskih elemenata i služe kao odlična zamena za pločice. Pre svega, staklene obloge izgledaju dosta modernije i inovativnije u odnosu na bilo koje zidne pločice. Drugo, staklene obloge se izrađuju po meri, te ne morate brinuti o tome da li će se sve uklopiti kao što je planirano. Bez obzira kojeg oblika želite ili veličine, staklene obloge će upotpuniti dizajn vaše kuhinje. Velika prednost ovih staklenim obloga jeste ta što one mogu biti od bojenog, matiranog stakla ili gravitanog po motivu. Najzastupljeniji trend definitivno su staklene obloge sa urađenom slikom. Dakle, na vama je da izaberete sliku za koju smatrate da ćese uklopiti u vaš enterijer, dok ostalo prepuštate pravim majstorima. Ukoliko nemate neku posebnu ideju, uvek možete da se posavetujete sa stručnjacima oko izbora odgovarajuće slike. Staklena obloga radi se u jednom komadu, što znači da ne postoje fugne niti bilo koji drugi oblik prekida koji bi narušio kvalitet i celost slike. Fugne su ujedno i prostor gde se stvara buđ i krije teško dostupna nečistoća. Još jedan primer zašto je lakše održavati staklene obloge. 

Montiranje staklene obloge u kuhinji je izuzetno brzo i efikasno. Postavljanjem staklenih obloga iznas šporeta obezbedili ste sebi čiste zidove. Bez obzira da li će doći do prosipanja ili prskanja usled kuvanja, staklene obloge ćete vrlo lako održavati. Uz to, njihova otpornost na visoke temperature je na zavidnom nivou. Staklene obloge će znatno ulepšati vašu kuhinju, a ujedno će perfektno obaviti svoju funkciju. Urdite svaki kutak doma baš po vašem ukusu.