Starački domovi – adrese koje pružaju bezbrižnost i sigurnost

Dolazak u starije doba nije tako jednostavno, posebno ukoliko zdravstveni problemi postanu sve češći i teži za podnošenje, a samostalnost u sve većoj meri nemoguća. Mnogima je potrebna kontinuirana nega, pomoć i podrška, a današnje obaveze članova porodice, pre svega dece, takve su da nije moguće uvek izaći u susret starijima. Iako se svi trude da pomognu i pruže podršku, nekada je prosto i starijima lakše da sebi obezbede kompletnu negu, mesto za život i druženje sa svojom generacijom, što obezbeđuju starački domovi. U pitanju su organizovani timovi stručnih lekara i lica koja nesebično pružaju podršku i negu starijima. 

Starački domovi neophodnost su današnjeg vremena, s obzirom na veliki broj osoba starije generacije kojima je potrebna svakodnevna pomoć i podrška, kao i osećaj sigurnosti i ispunjenosti. Sa pravnog aspekta, važno je da domovi budu registrovani i licencirani, na pristupnoj lokaciji i opremljeni u skladu sa standardima i modernim trendovima. Spektar usluga prilagođava se potrebama korisnika i to pojedinačno u pogledu ishrane, nege i terapije, aktivnosti i svakodnevnice koja će im stvoriti osmeh na licu. Takođe, rasterećenje se stvara i članovima porodice kada znaju da su njihovi najmiliji na sigurnom, srećni i zadovoljni, kao i okruženi ljudima koji im ispunjavaju dan na kvalitetan i zabavn način.

Adekvatna ishrana starijih osoba je ključ zdravlja

Kada se osobe odluče da starački domovi postanu njihove nove adrese, važno je da znaju da će dobiti svu potrebnu negu. Prvenstveno, adekvatna ishrana je potrebna ljudima svih generacija, bez obzira na doba, navike i svakodnevnicu. Posebno starijim osobama neophodno je prilagoditi namirnice i obroke zdravstvenom stanju, zbog čega su starački domovi sjajan izbor. 

Naime, ljubazno osoblje pružiće potrebnu negu u pogledu redovnih i zdravih obroka, uz konzumaciju raznovrsnih namirnica i pravilnu ishranu u svakom trenutku. Važan faktor vitalnosti ljudi je ishrana koja mora imati određeni nutritivni sastav i izbalansiranost hranljivih sastojaka, o čemu se brinu nutricionisti i vrhunski poznavaoci zdravih namirnica. Kod starijih osoba se često javlja neravnoteža između unosa i potrošnje hranljivih sastojaka, što dalje uzrokuje gubitak mišićnog i drugih tkiva, a verovatnoća pojave problema kreće se i do 70% kod hospitalizovanih lica. 

Nesebično druženje i deljenje slobodnog vremena sa drugima

Često su starački domovi u današnjem vremenu sinonim za zajedništvo i provođenje slobodnog vremena, što je u potpunosti tačno. Boravak u domu za stara lica nije nikakva otežavajuća okolnost, već prilika da se upoznaju drugi ljudi, kvalitetno provodi vreme i otkloni potreba razmišljanja o ishrani, negi i redosledu lekova u terapiji. 

Druženje sa drugim ljudima podrazumeva svakodnevnu ispunjenost smehom, zabavom i aktivnostima koje će im pružiti dodatnu vitalnost, svežinu i energiju. Organizuju se šetnje, radionice i mnogo toga drugog, u cilju zadovoljstva korisnika i njihovih porodica. Starački domovi danas su adrese koje okupljaju i vitalne ljude, a ne samo one koji ne mogu da se brinu sami o sebi, zahtevaju negu usled bolesti, otežanog kretanja i tegoba.

Nega u cilju ojačavanja tela i duha

Mnogo je usluga koje obuhvataju inovativni starački domovi, a tiču se nege starijih osoba, održavanja vitalnosti i vedrog duha, kao i razvoja osećaja zadovoljstva. U pogledu nege i zdravlja, često su potrebne različite fizikalne terapije kod starijih osoba, kako bi se olakšalo njihovo kretanje, sanirale različite „boljke“, tegobe i povrede. Stručno osoblje, odnosno lekari, realizuju različite vežbe koje vraćaju telu vitalnost, dodatnu energiju i povećavaju granicu izdržljivosti. 

Stariji su podložni problemima sa mišićima – atrofiji, gubitku mase i krhkosti kostiju, zbog čega je fizikalna terapija neretko neophodna i pruža im povratak u punu snagu. U kombinaciji sa zdravom ishranom i razvojem pravilnih životnih navika, ne samo da se produžava životni vek, već i unapređuje vitalnost organizma, što je starijima od neprocenjivog značaja za samostalnost i neometano kretanje.

Posebna pažnja za svakog korisnika doma

Bilo da je u pitanju vitalna, ili osoba sklona zdravstvenim tegobama, starački domovi mesto su na kojem svaka starija osoba može da se oseća lepo. Bez obzira na potrebu za negom, obimom određenih usluga i podršku zaposlenih, svaki pojedinac dobiće sve što je neophodno za bezbrižnu svakodnevnicu. 

Kako je svaka osoba ličnost nezavisna od neke druge, tako i ima određene potrebe u pogledu ishrane, higijene, navika i druženja, zbog čega osoblje domova nesebično izlazi u susret svim pojedinačnim zahtevima. Konkretno, starački domovi funkcionišu tako da se svakom licu pruži lični plan ishrane i hidratacije, odredi terapija u skladu sa zdravstvenim stanjem i preporuče određene aktivnosti.

Starački domovi danas su mesto koje pruža mnogo više od prostorija namenjenih za boravak u dubokoj starosti, usled bolesti ili gubitka samostalnosti u svakodnevnici ljudi. To su ambijenti koji okupljaju novo društvo starije generacije, uz organizaciju niza aktivnosti i druženja, ali i posvećivanje pažnje pojedinačnim potrebama u pogledu nege, higijene, ishrane, terapije i vitalnosti, zahvaljujući čemu će se pospešiti funkcije organizma, olakšati kretanje i dobiti nova snaga za pobede.