Uređenje male kuhinje

Za ukusno jelo potreban je dobar recept, sveže namirnice, iskustvo i veština, određeno posuđe i odgovarajući uslovi za rad. Svaku domaćicu ili člana porodice koji je najviše zadužen za spremanje hrane sputava kuhinja malih dimenzija. Skučeni prostor, mala kvadratura i nepraktičan raspored kuhinjskih elemenata otežava kretanje i spremanje hrane, a i retko ko se može osećati prijatno u takvom prostoru. Nažalost, nekada ne možemo da regulišemo veličinu već postojeće kuhinje, te je na nama da od tog prostora napravimo najbolju moguću verziju prostora za kuvanje.

Raspored kuhinjskih elemenata

U zavisnosti od oblika prostora predviđenog za kuhinju zavise mogućnosti formiranja njenog izgleda. Na primer, ako je taj prostor pravugaonog oblika imate opciju da sve kuhinjske elemente rasporedite uz zid u horizontalnoj liniji. Ako je prostor u obliku latiničnog slova „U“ ili „L“ kuhinjske elemente možete rasporediti na isti način. U suštini, kada je kuhinja malih dimenzija ne preporučuje se se stavljanje ičega na sred prostorije ili ograđivanje prostora mašinom za sudove, šporetom i sl., već samo ređanje elemenata uz zid.

Još jedan izuzetno bitan savet jeste čuvanje samo onog posuđa koje  zaista koristite. Mali prostor ne želimo da učinimo još manjim, te ne možemo sebi priuštiti skladištenje raznih suvenira, krpa, magneta, vaza i ukrasnih figurica u kuhinji. Jedan od načina da svemu nađete svoje mesto jeste ugradnja viseće kuhinje. Začini mogu biti u jednom delu, čaše i šolje u drugom, činijice ,tanjirići i salvete u trećem i sl. Radna površina ne bi trebalo da bude okupirana ičim. Na taj način ćete imati više prostora za rad, ali će i prostor delovati veće.

Kuhinjske elemente treba da poređate po nekom smislu i vašem načinu funkcionisanja. Na primer, od jednog ćoška možete da ređate frižider, zatim šporet, mašinu za sudove, a potom radnu površinu i sudoperu. Granitne ugradne sudopere nude izbor između okruglih, pravugaonih, sa oceđivačem ili bez i to u raznim bojama. Ove sudopere su dugotrajne, lake za održavanje i kuhinji daju luksuzan izgled. Bez sumnje ćete naći granitu ugradnu sudoperu koja će se idealno ukombinovati sa vašom radnom površinom.

Boje i dezeni

Kada se urade praktične stvari koje omogućavaju veću prohodnost, prelazi se na vizualno uvećanje kuhinje. Boje i dezeni su vaši najveći prijatelji, ukoliko znate da ih iskoristite kako treba. U zavisnosti od toga da li želite da kuhinja bude u istom tonu kao trpezarija ili dnevna soba, ili želite da bude priča za sebe, zavisi koje ćete boje izabrati. Za koju god boju da ste se odlučili, najbitnije je da bude svetle nijanse. Napadne, jarke boje dobrodošle su u određenim merama, ali svakako ne kroz čitavu kuhinju. Na primer, ugradne ploče mogu biti crne boje, dok je ostatak kuhinje bele ili boje kapućina. 

Pastelne, blede boje su više nego poželjne. One daju osećaj svežine i čistoće. Većina ljudi ima i zidne pločice, kako bi sprečili uništavanje zida masnoćom i drugim nuspojavama kuvanja. Lepa zamisao bi bila da podne pločice budu jednobojne ili sa diskretnom šarom, dok zidne pločice mogu da budu iste ili slične boje, sa određenim dezenom ili motivom.