Uredjenje malog kupatila

Uređenje malog kupatila može biti izazovan zadatak, ali uz prave ideje i pravilno planiranje, možete pretvoriti ograničeni prostor u funkcionalan i estetski privlačan deo vašeg doma.

 Šta je neophono da znate i čega da se pridržavate prilikom uredjenja malog kupatila:

Prvo i najvažnije, razmislite o tome koje funkcionalnosti želite da kupatilo ima. Da li želite tuš kadu i kadu ili samo tuš? Da li vam je potrebno umivaonik sa ormarićem za odlaganje ili prostor za veš mašinu? Postavite prioritet i razmotrite šta je zaista neophodno, ali nemojte zaboraviti da vaše kupatilo treba da bude moderno i prati poslednje trendove.

Zidovi I izbor pločica

 Jedan od prvih koraka u uredjenju kupatila je izbor pločica za zidove i podove. Danas u ponudi imate veliki izbor pločila u svakom pogledu, u pogledu dezena, u pogledu veličina, tekstura itd. Za mala kupatila preporučuje se upotreba svetlih i reflektirajućih pločica na podu i zidovima koje mogu vizuelno proširiti prostor. Kontinuirani pločični dizajn bez prekida takođe može stvoriti iluziju većeg prostora. Kada je vec rec o zidovima oni se mogu iskoristiti i za skladištenje prostora ili jednostavno dekoracije koja će upotpuniti vaš prostor u kupatilu. Ako imate ili uredjujete malo kupatilo razmotrite postavljanje zidnih polica, ormarića ili čak visećih ormana. To će vam pomoći da organizujete i sakrijete predmete poput peškira, kozmetike i toaletnih potrepština.

Elementi za kupatilo

 Kod uređenja malih kupatila, važno je odabrati sanitarije i elemente koji su prostorno efikasni, funkcionalni i estetski privlačni. Nešto što je glavni element u kupatilu je umivaonik. U njegovom izboru treba se voditi činjenicom da za mali prostor umivaonik treba da bude manjih dimenzija ili uglovni umivaonik kako biste uštedeli prostor na šanku. Takođe, razmotrite model sa integrisanim ormarićem ispod kako biste imali dodatan prostor za odlaganje. Ovaj dodatni prostor može biti i u vidu fioka za skladištenje ili prostor koji će sadržati korpu za prljave stvari. 

Zidni toaleti su odličan izbor za mala kupatila jer zauzimaju manje prostora od tradicionalnih podnih toaleta. Takođe, oni omogućavaju lakše održavanje higijene poda.

Pored umivaonika, veoma važno u prostoru je i tuš kabina ili kada, ali ako se radi o uredjenju malog kupatila tu je onda preporučljivo da se odlučite za staklene tuš kabine.

Tuš kabine ili otvoreni tuševi su prostorno efikasniji i omogućavaju veću slobodu kretanja u malom prostoru. Staklena tuš kabina, kao što ste pomenuli ranije, dodaje prozračnost i stil. Staklene tuš kabine daju osećaj luksuza i modernosti vašem kupatilu. One mogu dodati eleganciju i sofisticiranost u čak i najmanji prostor. Kada birate staklenu tuš kabinu, pazite da odaberete odgovarajuću veličinu koja se uklapa u vaš prostor. U malim kupatilima, manje kabine sa kliznim vratima često čine bolji izbor.

Dekoracija i detalji u kupatilu

 Pored gore navedenih I dobro izabranih pločica i elemenata u kupatili, neizostavno je i osvetljenje. Dobra rasveta je ključna za male prostore.Pravilna rasveta može transformisati osećaj i izgled malog kupatila. Dodajte svetlosne tačke iznad i oko staklene tuš kabine kako biste stvorili osvetljeni fokus i dodatnu prostranost. Koristite svetla koja nisu suviše intenzivna, ali pružaju dovoljno osvetljenja. Ogledalo sa ugrađenim svetlima može dodatno osvetliti prostor i stvoriti osećaj veće prostranosti. Kada smo već kod ogledala, postavljanje velikih ogledala iznad lavaboa ili u drugim delovima kupatila može stvoriti iluziju većeg prostora. A pored ogledala neophodno je obezbediti prostor i za skladištenje gde se preporučuje da maksimalno iskoristili prostor tako što treba da razmotrite ugradnju polica ili ormarića unutar tuš kabine za odlaganje šampona, sapuna i drugih potrepština. Za małe prostotę preporučuje se da i ove prograde I police budu prozirne kako bi se dobio efekat otvorenijeg prostora, pa tako uz staklo za tuš, možete koristiti i staklene police. Što se tiče skladištenja mašina za pranje i sušenje veša, tu možete uštedeti prostor tako što ćete mašine postaviti jednu ispod druge, za vizuelni efekat možete uraditi neka vrata kao paravan i tako vizuelno sakriti ovaj deo u kupatilu.

 Planiranje i uređenje malog kupatila zahteva pažnju prema detaljima, ali uz pravilan pristup, možete stvoriti funkcionalan i privlačan prostor koji ispunjava sve vaše potrebe.