Da li studirati u Srbiji ili inostranstvu?

Vredi li uporediti nekada dva sasvim suprotna obrazovna sistema? Veoma je teško i nezahvalno govoriti o obrazovanju u Srbiji i inostranstvu, budući da su često jako različiti, od obima predmeta, studentskih obaveza, do proporcije teorije i prakse na brojnim studijama. I u okviru toga, studije kako u Srbiji tako u inostranstvu imaju i svoje prednosti i svoje mane. Međutim, studiranje nije isključivo učenje i obrazovanje, već podrazumeva sve ono drugo što čini jedan studentski život kompletnim. U tom smislu vredi postaviti pitanje da li je bolje studiranje u inostranstvu ili u Srbiji?

Studiranje u Srbiji kao matičnoj zemlji

Počev od osnovnog, ako ste mlada osoba u okvirima granica svoje države, studiranje je već uveliko olakšano, jer i kada se radi o drugom i većem gradu, lako je snaći se, a i vaš grad je uvek u neposrednoj blizini. U tom smislu, radi praktičnosti i opuštenijeg osećaja, posebno na početku, studiranje u Srbiji je jednostavnije. Uz sve to, širina obrazovanja na svim studijama je velika. Uz stručno obrazovanje, stiče se veliko znanje iz opšte kulture i samim tim se šire i vidici.

Iako nedovoljno uređeno, još uvek, studentski rad je prilično zastupljen i omogućen, posebno u većim univerzitetskim gradovima. Školarine mogu biti besplatne ili se plaćaju, što zavisi od uspeha samog studenta, ali se tako mogu pronaći i druge zemlje koje nude slične uslove studiranja. Kada govorimo o studijama u inostranstvu, može se reći da je studiranje u Sloveniji jako privlačno i interesantno.

Studiranje u Sloveniji i inostranstvu

Iako retko kome pada na pamet studiranje u Sloveniji kada se govori o inostranstvu, ovo je zemlja iz neposredne blizine koja nudi nekada veoma dobre uslove studiranja. Iako se radi o drugoj zemlji, studije je moguće upisati besplatno, ali i plaćati školarine. Iako se Slovenija ne može pohvaliti nekim stipendijama, kao recimo Italija, one ipak postoje.

Studentske stipendije su dostupne, posebno kada se govori o masteru i doktorskim studijama i studentima koji su završili osnovne studije u samoj Sloveniji. Neke vrste stipendija se dobijaju od strane države, dok postoje i fondovi i privatne fondacije koje takođe podržavaju studente davanjem određenih stipendija. Kada govorimo o slovenskim stipendijama, iako se ne mogu porediti sa onima širom inostranstva, u odnosu na Srbiju su jako visoke, te pokrivaju školarine, kao i studentski život u proseku sa oko 700 evra mesečno. Programi prijave su uvek tokom leta, a onda se pred novi semestar saznaju rezultati.

Dodatne pogodnosti studiranja u Sloveniji

Uz sve ovo, studiranje u Sloveniji donosi i mogućnost rada i ostvarivanja dodatne zarade. Studentski rad je regulisan studentskim pravima. Kao strani student, dobijate boravišnu dozvolu koja je u vezi sa upisanim studijama i koja se na osnovu toga izdaje i važi. Uz nju student dobija i pravo da radi part-time poslove i poslove koji su predviđeni za studente, a koji mogu doneti nekada i veoma dobru zaradu, uz svakako veoma važnu praksu, o kakvom god poslu i profesiji da se radi. Otprilike, iako sa manjim mogućnostima, slabijom ponudom stipendija, studiranje u Sloveniji isto je kao u ostatku inostranstva, uz davanje mogućnosti mladim osobama da lakše ostvare neke programe razmena studenata i brojna putovanja, što je često u Srbiji teško izvodljivo. 

Što se tiče studentskog života, naravno da postoje kafići i klubovi koje veliki broj nas voli da posećuje tokom fakultetskih dana. Na raspolaganju su vam takođe kulturna okupljanja i grupe kojima se možete pridružiti i pratiti kulturno-obrazovni život Slovenije. Ukoliko niste sigurni kako da doprete do ovih grupa, uvek se možete konsultovati sa prijateljem ili Slovencima, koji će vam reći više detalja. 

Kad je u pitanju prevoz, bilo bi dobro da se raspitate koji su najbolji elektricni trotineti, kvalitetni, a pritom povoljni i prilagodljivi studentima. Oni će vam sigurno olakšati kretanje kroz ovu zemlju, te tako nećete mnogo gubiti vremena u prolazu. 

Završne reči… 

Možemo zaključiti da bilo da se odlučite za studiranje u Srbiji ili u inostranstvu, kao što je u ovom primeru to Slovenija, svaki grad i fakultet će pokazati svoje prednosti i mane. Ono što ostaje na vama jeste da se potrudite da budete što bolji student kako biste stekli mogućnost da se školujete besplatno i tako ostvarite bolje uslove školovanja, koji će vam svakako više odgovarati.