Harmonija unutrašnjosti i spoljašnjosti doma

Uređivanje prostora, bilo spoljašnjeg, bilo unutrašnjeg, posao je koji se nikada ne završava. Ili treba nešto postojeće zameniti, ili treba nešto preurediti, ukloniti, dodati… Za mnoge je to opterećenje i muka, dok drugi to doživljavaju kao nepresušni izvor novih inspiracija. Izgled doma donekle govori i o samom vlasniku, te je rad na sređivanju kuće ujedno rad na sebi i tome da prostor u kome treba da se osećamo najprijatnije, bude što lepši.

Da li je potrebno uklapati spoljašnjost i unutrašnjost kuće

Što se estetike tiče, svakako se preporučuje da dizajn eksterijera prati izgled unutrašnjih prostorija. Tu se pre svega misli na uklapanje boja, pa bi, recimo, boje koje preovladavaju u enterijeru trebalo da se uklapaju sa bojom u kojoj je terasa. Takođe, kada se o spoljašnjosti radi, boje stolarije i ulaznih vrata treba da se uklapaju sa ogradom, a sve to ukupno sa bojom fasade. Takođe nameštaj spolja i unutar prostorija trebalo bi takođe uklopiti, tako da se sve ukomponuje u jednu skladnu celinu.

Stolarija – deo enterijera i eksterijera

Ono što se vidi i spolja i iznutra jeste upravo stolarija. Prozorska okna, prozori, roletne, balkonska vrata, komarnici, ulazna vrata – sve to čini izgled jednog objekta i sve to treba pažljivo odabrati prilikom kreiranja životnog prostora. Stolarija se danas najčešće radi u dve varijante: PVC ili aluminijumska, dok je drvena sve manje zastupljena. I jedna i druga imaju određene prednosti i posebnu namenu. Sa estetske strane, aluminijumska i PVC stolarija radi se u mnogim bojama, od kojih ima i boje drveta, što omogućava onaj prirodni izgled koji ima drvena stolarija.

Uz stolariju, odmah uklopite i PVC ili aluminijumske roletne po povoljnoj ceni

Stolarija i roletne nisu nešto što se često menja i postavlja. Uglavnom to nije trošak koji se ne oseti, te za planiranje te stavke u budžetu treba ipak izdvojiti dosta novca. Po pravilu, roletne se postavljaju u skladu sa stolarijom, mada se u velikom broju slučaja preporučuju aluminijumske roletne koje se mogu pronaći po povoljnoj ceni. Roletne, osim što imaju estetsku funkciju, funkcionalno imaju puno drugih karakteristika. Naime, roletne pre svega služe da regulišu osvetljenje u prostorijama, te su naročito leti važne da zaštite od prejakog sunca. Zimi, one su tu da pruže dodatnu izolaciju, odnosno da spreče vetar, sneg i kišu da dođu do prozora i donesu dodatnu hladnoću. Dakle, pružaju dodatnu izolaciju i leti i zimi, i štede energiju koja se upotrebljava za zagrevanje i hlađenje prostorija. Tu se ispoljava razlika između dve vrste roletni, te se PVC zbog karakteristika materijala od kog su napravljene preporučuju ukoliko vam treba dodatna izolacija. Takođe, one su i nešto jeftinije od aluminijumskih. Mada, mogu se naći i aluminijumske roletne po povoljnoj ceni, što je izuzetno važno kada se pokrivaju veće površine, recimo kada se roletnama zatvaraju balkoni i terase. Inače se upravo aluminijumske roletne preporučuju za ovakve slučajeve, zbog izdržljivosti. I jedne i druge roletne imaju i tu važnu ulogu u zaštiti stolarije od spoljašnjih uticaja, što umnogome utiče i na dugotrajnost i izdržljivost stolarije.