Kako odabrati parket?

Promena ili postavljanje novih podova čine jednu od glavnih stvari u svakom enterijeru, budući da predstavljaju osnov od kojeg se kreće u uređivanju. Raniji parket koji se koristio u većini slučajeva, danas predstavlja veoma popularan retro stil, dok su kroz poslednje decenije pristigli i novi izgledi i nove vrste parketa. Zato se o ovom delu uređenja treba dosta promišljati, kako bi se na kraju dobio željeni izgled prostorije ili celokupnog prostora, bilo da je on privatni ili poslovni.

Šta je to tačno o čemu je potrebno razmišljati kada se bira i postavlja novi parket, kako ga treba birati i na osnovu čega, neka su od pitanja na koja je potrebno unapred odgovoriti. Na taj način izbor postaje jednostavniji i brži. Pomoć u vidu smernica za pravilan odabir parketa upravo stiže!

Prostorija u kojoj se parket postavlja

Krenite od same prostorije kojoj je parket namenjen. Iako se u većini slučajeva dešava da se isti parket bira za celokupan prostor, nekada to nije slučajan, kako zbog prilagođvanja parketa nameni prostorije, tako i zbog mogućeg kontrastiranja ili postizanja nekog određenog stila u prostoru. 

Svaka prostorija ima svoje, posebne zahteve. Dok, recimo, u kućama nije neophodan parket koji u većoj meri utiče na zvučnu izolaciju, stanovi drugačije funkcionišu, budući da jači hod, lupanje, može da poremeti komšije, pa se bira parket koji ima veći stepen „apsorpcije“ zvuka. S druge strane, prostorije poput hodnika zahtevaju parket koji je jednostavan za održavanje i koji je izdržljiv i otporan. Na taj način bi trebalo i voditi računa o zahtevima svakog prostora gde se parket postavlja. 

Drvne vrste parketa

Prva asocijacija na parket je uvek hrast, budući da je simbol kvalitetnih, izdržljivih i estetski jako privlačnih podova. Normalno, izbor hrasta za parket je jedan od najboljih, posebno ako želite što prirodnije tonove. Pored hrasta, tu je i jasen koji je veoma popularan za izradu parketa. Parket od jasena je veoma izdržljiv, a koristi se u uređivanju prostorija sa svetlim bojama, kada želite da se postigne nežan, romantičan izgled, budući da ima blag ružičast ton u sebi.

Pored ovih, u industriji je veoma zastupljena i izrada parketa od bukve. U zavisnosti od procesa obrade samog drveta, parket od bukve dobija svetlu do tamnije crvenu nijansu. Bilo koje nijanse, parket od bukve je veoma popularan u korišćenju za uređenje enterijera, budući da se postiže smiren, prirodan izgled prostorija. Od egzotičnijih vrsta drveta tu je jatoba, koja karakteriše veoma izdržljive, otporne i jake podove. Parket od jatobe ima karakterističnu narandžastu ka crvenoj boji koja odiše elegancijom i prefinjenošću.

Boja parketa

Kroz priču o drvnim vrstama parketa bilo je i pominjanje boja u kojima parket dolazi. Ono što je poslednjih nekoliko godina veoma popularno jeste skandinavski stil koji podrazumeva svetle do snežno bele boje u enterijeru, zbog čega su svetlo sivi, bež, beli parketi postali sve traženiji. Ukoliko želite svetao prostor, koji uz to i vizuelno izgleda veći, onda skandinavski stil u biranju boja uopšte, kao i za boje parketa. Ako želite, pak, da koristite kontrastne boje u enterijeru, onda su tamnije boje uvek pogodan odabir.