Kako zaštiti kožu od štetnih UV zraka?

Kako nam se leto približava i toplije vreme i kada generalno dosta vremena možemo provoditi van kuće nameću se brojna pitanja poput da li se uopšte sme izlagati sunčevim zracima. Koliko je sunčanje generalno zdravo a koliko štetno i ono najbitniije kako se zaštiti od štetnih UV zraka. 

Pre svega bitno je znati da sunčevi zraci imaju brojna blagotvorna dejstva na naš organizam a neka od  njih su da dovode do povećane fizičke pokretljivosti, povoljnijeg psihološkog efekta kod ljudi, pomažu i kod onih osoba obolelih od psorijaze al i isinteza vitamijna D u koži koji je jako bitan za obavljanje različitih funkcija u ljudskom telu. Pitanje koje se često postavlja jeste koliko je naša koža u stanju da sintetiše vitamina D u koži pod dejstvom UV zraka. Ovo pre svega zavisi od više faktora a to su koja je starosna dob u pitanju, kakav tip kože imate, od toga koja je jačina sunčevog zračenja i još mnoga toga drugog. Ono što je bitno da napomenemo jeste da mi vitmin D možemo uneti u naš organizam i na druge načine: kroz hranu i vitaminske suplemente. 

Ukoliko kožu izložimo štetnim UV zracima možemo imati štetne efekte koji mogu biti trenutni koji su vidljivi odmah u obliku opekotina, sunčanice, alergije na koži ali isto tako imamo i one štetne efekte koje se mogu pojaviti nakon prekomerenog izlaganja sunčevom zračenju i tada dolazi do nastanka raka kože, slabljenje imunog sistema, fotostarenje. Bilo kako bilo neki način zaštite moramo imati pre izlaganja sunčevim zracima pogotovu ako smo otišli na more i tome slično. Krema za sunčanje je obavezna!

Kada generalno kažemo zaštita od sunca mislimo pre svega na zaštitu od negativnog sunčevog zračenja dakle od UV zračenja. Štetni efekti UV zraka koji dolaze iz prirodne sunčeve svetlosti a tek UV lampi jako su velika opasnost po ljudsko zdravlje. Izlaganje štetnim UV zracima je sve veća pre svega zbog oštećenog ozonskog omotača i globalnog zagrevanja. Iz tog razloga je bitno prevenirati i preduzeti sve neophodne mere zaštite jer upravo je ljudska koža najosetljivija. Međutim moramo reći da su različiti tipovi kože različito osetljivi na delovanje UV zraka i da su najosetljivije svakako oni ljudi koji su svetlije puti i plavih očiju. Zbog toga je bitno da UV zaštitu prilagodimo tipu kože. Mnogi od nas razmišljaju o zaštiti samo onda kada se odlazi na more a to je potpuno pogrešno. Izlošenost ovim zracima je svakodnevna i zog toga je bitno da preprate za zaštitu poput kreme za sunčanje za lice ili telo,  ne koristimo samo prilikom letovanja već svakodnevmo pri obavljanju najrazličitijih mogućih aktivnosti i to sa pojavom prvih sunčevih dana. Ovo sve činimo kako bismo sprečili oštećenje kože, prevenirali nastanku različitih oboljenja prevashodno karicnoma i fotostarenja kože. 

Savet je da preparat koji birate za zaštitu bude bezbedan, pouzdan i efikasan. On mora da obezbedi zaštitu i od UVA zraka kao i od UVB. Sama oznaka SPF se odnosi samo isključivo na nivo zaštite od UVB zraka  a ako preparat ima naznaku i UVA onda to mora biti posebno naznačeno.