Koju vrstu prozora i ulaznih vrata izabrati?

Prilikom adaptacije stana ili kuće, kao i prilikom izgradnje vašeg budućeg doma, svi žele samo najbolje i najkvalitetnije materijale. Bitno je i da materijali koji budu korišćeni u izgradnji ili renoviranju nekog prostora, budu bezbedni. Prozori i vrata su veoma bitan deo prostora, bez obzira da li je on predviđen za život ili posao. Oni u velikoj meri utiču na kvalitet i komfor življenja. Izolacija, cena, materijal, veličina, ali i boja, sve su ovo faktori koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja konačne odluke o tome koja će stolarija biti ukras vašeg doma.

Aluminijum, drvo, kombinacija ova dva materijala, ili PVC stolarija, mnoge muči ova dilema. Svaka vrsta materijala ima svoje prednosti i mane, i na kraju odluka je samo vaša. Izaberite ono što vam se najviše sviđa, ali i ono što se uklapa u vaš planirani budžet. Ušteda energije je takođe bitan faktor, o kome treba misliti na vreme. Ukoliko ste već imali neku vrstu materijala u vašem životnom prostoru, možete izabrati opet isto, ako ste zadovoljni, a ukoliko niste probajte nešto novo.

Toplina drveta

Drvo je materijal koji poseduje jak karakter i jedinstveno je. Ono daje toplinu domu, i ušuškanost koju svako treba da oseti u svom domu. Postoje ljudi koji ne žele nijednu drugu vrstu materijala osim drveta kada biraju prozore. Odličan je izolator, i veoma je energetski efikasan materijal. Kod drvenih prozora retko se može pojaviti kondenzacija, a drvo je poznato po tome da neutrališe buku. Drvo ima i neke nedostatke, kao na primer da mu je potrebno jako dobro održavanje. Podrazumeva se da se farba na svakih nekoliko godina, kako bi sačuvalo svoja svojstva i ne bi trulilo. Mehanička svojstva su mu slabija jer se lako krivi i veoma lako lomi.

PVC stolarija – najtraženija i najisplativija

Poslednjih decenija PVC stolarija je definitivno najtraženija i veoma isplativa investicija. Njeno održavanje je lako i krajnje jednostavno, jer nema farbanja. Kod nje je farba naneta već prilikom proizvodnje u fabrici. Prozori i vrata se mogu proizvoditi prema željama kupaca. Proizvode se u veoma širokom spektru oblika, prema različitim dizajnima, i u mnogo boja. Kada se rade prema narudžbini, vaša kuća ili stan mogu biti jedinstveni. 

PVC stolarija je znatno jeftinija od svih drugih materijala. Ona neće da istruli, kao ni da ispuca ili da se savije. Zvučna, kao i toplotna izolacija joj je savršena. Otporna je na sneg, kišu i sunčeve zrake. Nedostaci su što se veoma lako topi kada dođe u dodir sa plamenom, i uopšte sa velikim temperaturama. Potrebno je da se uradi dodatno ojačavanje metalnim delovima, kako se usled jakog nevremena ne bi slomili prozori, kao ni vrata. Vlaga se može pojaviti ukoliko je razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature velika.

Izdržljivi aluminijum

Aluminijum je veoma jak materijal, koji je poznat po svojoj velikoj izdržljivosti. Vek trajanja prozora i vrata od aluminijuma je zaista dug, a on se jako teško savija i lomi. Prirodno ima metalnu boju, koja se po želji može farbati u bilo koju boju. Preporučuje se zbog svog lakog održavanja i jednostavne popravke. Dobro provodi toplotu, ali je veoma slab izolator. Energetska efikasnost aluminijuma je veoma mala u poređenju sa ostalim materijalima. Toplota se jako brzo gubi u prostorijama, kao i hladnoća, ako se desi da su velike razlike u temperaturama unutra i napolju. Aluminijum je poznat po kondenzaciji, a i nema dobru izolaciju od buke. Glavni nedostatak je njegova visoka cena.

Drvo aluminijum savršen spoj

Drvo i aluminijum daju odličan spoj čvrstine i kvaliteta, a uz ovu kombinaciju svaki prostor dobija dodatnu toplinu, bez obzira da li se radi o životnom ili poslovnom prostoru. Ova kombinacija materijala zadovoljava sve zahteve kupaca. Kako je aluminijum otporan na spoljašnje uslove, on se uvek stavlja sa spoljašnje strane prozora i vrata. Drvo se stavlja sa unutrašnje strane stolarije, i ono daje dodatnu toplinu našem prostoru. U ovoj kombinaciji materijala mogu se napraviti jednokrilni, dvokrilni, kao i klizni ili fiksni tipovi prozora i vrata. Energetska efikasnost kod ovog spoja materijala je izuzetno dobra. 

Najveća mana kod kombinacije drvo – aluminijum jeste cena, jer su ovo veoma skupi prozori i vrata. Samo održavanje je isto skupo, dok je popravka slomljenog stakla kod ovih prozora pravi izazov. Stakla koja se koriste kod drugih vrsta prozora veoma često ne odgovaraju za ovu kombinaciju materijala, pa se moraju praviti specijalna. Svakako da prilikom izbora savršenih prozora i vrata treba da uzmete u obzir navedene faktore, ali i da pitate za preporuku svoje prijatelje ili rodbinu, koji su se skoro susreli sa izazovom gradnje ili adaptacijom životnog prostora.