Korišćenje kvalitetnih mašina kao sinonim uspešnog izvođenja građevinskih radova

Građevinarstvo kao privredna grana svakodnevno napreduje zajedno sa tehnološkim i tehničkim razvitkom, što otvara bezbroj novih mogućnosti ka što jednostavnijim, ali kvalitetnijim izvođenjem građevinskih radova. Bilo da se oni odnose na stambene ili poslovne jedinice, potrebna je velika priprema i analiza terena, koja uključuje merenje nagiba, sastav zemljišta, mogućnost vodoplavnih područja, ali i izradu planova, kao i korišćenje kvalitetnih alata i mašina prilikom rada. 

Kvalitetne mašine u današnje vreme olakšavaju posao gradnje i pružaju velike prednosti, nego kada bi pojedine radove trebalo odraditi ručno ili zastarelim metodama. Građevinskim mašinama možete vrlo lako i uspešno obavljati poslove na mestima koja su teško dostupna. U daljem tekstu, navešćemo najčešće korišćene mašine u građevinarstvu, koje olakšavaju posao gradnje. 

Telehendleri i viljuškari – nezamenjive građevinske mašine bez kojih se ne može

Telehendleri i viljuškari predstavljaju građevinske mašine koje olakšavaju pristup svim visinskim radovima. Korišćenjem navedenih mašina olakšavaju se sve vrsta poslova, koje podrazumevaju podizanje tereta velikih težina. Na taj način, pokriva se širok spektar radova na gradilištu, a uz pomoć specijalnih dodataka koje se mogu postaviti na mašine, telehendleri i viljuškari dobijaju na vrednosti i postaju sve traženiji u građevinarstvu. 

Prodaja i iznajmljivanje telehendlera po povoljnoj ceni je itekako moguće i to u specijalizovanim prodajnim objektima, posebno namenjenim opremanju građevinskih firmi. Ovakvi objekti, osim prodaje, nude i usluge iznajmljivanja potpuno novih mašina, uz redovno servisiranje i proveru. 

U ponudi postoje klasični i rotacioni teleskopski viljuškari i telehendleri. Klasični viljuškari su našli primenu pri podizanju i premeštanju tereta sa jedne na drugu tačku, bez bojazni od oštećenja materijala. Rotacioni teleskopski telehendleri daju mogućnost rotacije punog kruga, različitih nosivosti tereta, kao i različite visine. Posebni dodaci koji se mogu postaviti na teleskop telehendlera u vidu kuka, korpi ili viljuški, omogućuju širok spektar primene u građevinarstvu. 

Samohodne korpe – odlično rešenje za teško dostupne prostore

Korišćenje samohodnih korpi predstavlja idealno i lako rešenje za sve prepreke na koje se nailazi prilikom gradnje unutar objekta, kao i sa njegovih spoljašnjih strana. Veoma su praktične i koriste se za teško dostupna mesta, prilikom radova na konstrukcijama, instalacionih ili molerskih radova. Korpe za rad su dovoljno prostrane i sigurne, velikih nosivosti, pa se bez problema uz radnika koji obavlja posao, u korpu može „smestiti“ i određeni alat. Na taj način skraćuje se vreme trajanja određenih poslova i poboljšava kvalitet radova. Postoje više vrsta samohodnih korpi – teleskopske, zglobne, u obliku jarbola ili gusenice, koje uspešno rešavaju sve vrste građevinskih problema. 

Makazaste platforme – za bezbedni visinski rad

Još jedna od korisnih građevinskih mašina su i makazaste platforme. One su našle primenu pri izvođenju visinskih radova u stambenim, poslovnim objektima ili halama. Koriste se prilikom održavanja fasadnog dela objekata, postavljanjem određenih reklama, građevinskih radova, postavljanja konstrukcija ili čišćenja pojedninih delova zgrada. Njihova primena je popularna i u enterijeru, kao i u eksterijeru. Bitna odlika korišćenja makazastih platformi je njihova stabilnost i bezbednost radnika, koji obavljaju različite vrste poslova na njima. 

U ponudi su makazaste platforme različitih dimenzija, nosivosti i visine, koje efikasno i korisno rešavaju sve građevinske radove. Koji ćete tip platformi izabrati, zavisi od vrste poslova, njegove težine i visine obavljanja radova.