Kupovina prvog stana – šta proveriti i kako se zaštititi

Ukoliko prvi put kupujete nekretninu sigurno vam se u glavi roji bezbroj pitanja. Gde tražiti stan, kome poveriti da vas vodi kroz proces kupovine, kako saznati da li je sa stanom sve u redu. Zato ćemo na neka od ovih pitanja pokušati da vam odgovorimo u ovom tekstu.

Keš ili kredit

Iako je uvreženo mišljenje da ćete biti zaštićeniji ukoliko stan kupujete na kredit, jer banka proverava pravnu sigurnost stana, ne bi trebalo preterano da se uzdate u to. Naime, banke uglavnom samo pročešljaju podatke, dok su za svaku pravnu začkoljicu prava adresa advokati za nekretnine. Tako da bez obzira da li je u proces kupovine uključena banka koja vam daje kredit ili kupujete samostalno u kešu da biste sebe osigurali od neprijatnosti u budućnosti najbolje bi bilo da potražite savet sturčnog lica. On će najpre proveriti ko je faktički vlasnik stana, da li se taj stan vodi na još nekog osim vlasnika koji ga je oglasio, kao i da li se na stanu nalazi zabeležba, najčešće u vidu hipoteke. Advokat za nekretnine takođe može da proveri da li je vaša potencijalna nekretnina predmet sudskog spora, kao i osnov sticanja nekretnine. Slobodno advokatu tražite i da proveri istorijat vlasništva, tačnije kako je stan prelazio od jednog do drugog kupca. Advokat za nekretnine je potreban i da bi vam skrenuo pažnju da je potrebna saglasnost supružnika, ukoliko je stan stečen u braku.

Ko će da vas vodi kroz kupovinu

Prilikom kupovine, dosta je detalja na koje morate da obratite pažnju kao što su infrastruktura, parking, blizina ili daljina saobračajnice, spratnost i orijentacija stana. Sve to spada u domen ličnih afiniteta. Međutim, ono što nije lično već opšte prihvaćeno jeste to da sam proces kupovine stana ume da bude prilično stresan. Naročito ukoliko stan kupujete sami od vlasnika. Ukoliko to činite posredstvom agencije, situacija je donekle olakšana, jer vas agent vodi kroz čitav proces od podizanja kredita do završnog potpisivanja ugovora i predavanja ključeva. Ipak, nikako se potpuno ne predajte agenciji, bez obzira na to koliko vam agent uliva poverenja. Najbolji način da se zaštite svakako je unajmljivanje advokata za nekretnine, koji će umesto vas proveriti pravnu sigurnost stana.

Ko ima pravo na poreske olakšice

Dobra vest je da prilikom kupovine prve nekretnine u određenim slučajevima možete da računate na poreske olakšice. Uobičajeno je da kada kupujete stan plaćate dva poreza, onaj na dodatu vrednost – PDV i porez na prenos apsolutnih prava. Ukoliko kupujete nekretninu iz starogradnje uobičajeno je da plaćate porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5 posto ukupne vrednosti stana. Prema zakonu kupci prve nekretnine oslobađaju se ovog poreza tako što prvi član domaćinstva ne plaća porez za 40 kvadrata, a svaki naredni član za 15 kvadrata, pod uslovom da su na istoj adresi. Ako kupujete nekretninu u novogradnji, a prvi vam je put i to činite direktno od investitora možete računati na povraćaj PDV-a u iznosu od 10 posto. Drugi porez koji treba da platite jeste porez na imovinu, koji se plaća kvartalno.