Nekoliko koraka koje ne smete preskočiti pri uređenju doma

Uređenje životnog prostora je uvek korak koji budi posebne emocije, ali donosi i dosta stresa. Mnoge odluke treba doneti, nekada i u veoma kratkom vremenskom periodu, a svi znamo koliko je teško pronaći dobrog majstora, koji će sve poslove završiti u dogovorenom roku. Pri uređivanju prostora, pažnja se uglavnom usmerava na estetsku stranu, ali uređenje je svakako više od same estetike. Dom treba da bude napredan, praktičan i funkcionalan prostor, koji će zadovoljiti sve naše potrebe i pružiti nam sav komfor. 

Proizvodi za vodovod, grejanje, klimatizaciju su sastavni deo svakog uređenja, jer nam obezbeđuju početnu tačku za sve druge radove u domu. Instalacije moraju biti kvalitetne, pa proizvodi za vodovod, grejanje, klimatizaciju, moraju biti pravilno i na kvalitetan način odrađeni i ugrađeni u svakoj prostoriji u domu. Treba obezbediti energetsku efikasnost, a to će se postići adekvatnim izborom proizvoda za vodovod, grejanje, klimatizaciju, jer će nakon njih sve kasnije promene biti lakše izvodljive. 

Prednosti toplotnih pumpi

Toplotna pumpa garantuje visoku efikasnost čak i u malim prostorima. Najvažnija korist od toplotne pumpe za čitavo domaćinstvo jeste smanjenje troškova, kao i optimalna potrošnja energije. Toplotne pumpe koriste obnovljivu energiju, i ekološki su prihvatljive. Možete ih ugraditi u potpuno nove objekte, kao i u objekte koji se renoviraju. Princip rada toplotne pumpe se zasniva na proizvodnji električne energije iz vazduha, kao i na njenom naknadnom prenosu u vodu koja na kraju ulazi u sam uređaj. Kada se koristi obnovljivi izvor energije, kao što je na primer vazduh, u tom slučaju se obezbeđuje ušteda i do 70 % potrošnje električne energije, što je itekako vidljiva stavka na mesečnim računima.

Najbolji kotlovi za svaki dom

Kotlovi obezbeđuju izvor toplote, i oni mogu koristiti različite vrste energenata. Razlikuju se prema tome kolika je njihova moć zagrevanja, odnosno koliko metara kvadratnih mogu zagrejati. Električni kotlovi koriste struju kao energent i predstavljaju jedan od najkomfornijih vrsta. Ne zahtevaju čišćenje, loženje, već je potrebno samo jednim klikom na dugme pokrenuti čitav sistem. Grejanje se obezbeđuje gotovo momentalno uz pomoć električnih kotlova. Sa druge strane električna energija je jedan od najskupljih načina grejanja pa se električni kotlovi koriste uglavnom za zagrevanje manjih površina. 

Kotlovi na gas se najviše koriste u individualnim sistemima i u sistemima daljinskog grejanja. Kotlovi su povezani na gasnu mrežu i veoma su energentski efikasni. Nema loženja i otpada, a kvarovi su veoma retki. Kotlovi na čvrsto gorivo kao energente koriste drva, pelet i ugalj. Na ovaj način se greje voda u sistemu i oslobađa se toplota u prostorijama. Ovaj vid kotlova je najzastupljeniji, ali i svakako oni predstavljaju velike zagađivače, pogotovo kada se kao energent koristi ugalj.

Horizontalni ili vertikalni radijatori

Radijatori su uglavnom u večini domova osnovno grejno telo u enterijeru. Dizajn samog radijatora u celini utiče na estetiku prostorije u kojoj je postavljen. Horizontalni modeli su klasični beli radijatori, koji se uklapaju u svaki prostor. Uglavnom je mesto njihovog postavljanja ispod prozora, široki su i dostupni su svuda. Najčešći su izbor kupaca, jer su jeftiniji i postoji ogroman izbor kako širine tako i visine horizontalnih radijatora. Vertikalni radijatori obično imaju tanak profil, i oni su visoki i elegantni. Štede prostor u svakom domu, jer idu u visinu i samim tim ostavljaju dosta slobodnog mesta. Vertikalni dizajnerski radijatori su malo skuplja varijanta, ali oni postaju sve popularniji izbor kako za dom tako i za kancelarijske prostore.

Pravilno postavlajnje vodomera

Tip vodomera koji se postavlja paralelno sa zidom ili površinom na koju se montira naziva se horizontalni vodomer. Ova vrsta vodomera se koristi za merenje protoka vode u manjim prečnicima cevi. Postavljanje horizontalnog vodomera je jednostavno, ali je svakako potrebno da ga postavi iskusan majstor. Osnovno je da se obezbedi adekvatan prostor za postavljanje vodomera, koji mora biti u skladu sa standardima i ostalim propisima koje podrazumevaju vodovodne instalacije. Nakon njegovog postavljanja potrebno je uraditi probno merenje da bi se utvrdilo da li je instalacija ispravno postavljena i da li vodomer ispravno meri protok vode. Ako je sve u redu, vodovodni sistem se tada može pustiti u funkciju.

Slivnici za kupatilo

Prilikom renoviranja kupatila, jedan od osnovnih elemenata kako bi kupatilo bilo funkcionalno jeste pravilno postavljanje slivnika. Ovaj faktor je veoma značaj i za celokupnu higijenu ovog prostora u svakom domu. Oni sprečavaju pojavu neprijatnih mirisa kako u samom kupatilu tako i van njega. Slivnici omogućavaju da voda nesmetano i brzo otiče kada se tuširate ili obavljate neke druge poslove u samom kupatilu. Zato je potrebno da posebnu pažnju posvetite ovom elementu u kupatilu, i da pronađete majstora koji će ga pravilno ugraditi kako kasnije ne biste imali problema.