Nekoliko korisnih saveta o prskanju soje i suncokreta

Soja pripada najstarijim gajenim ratarskim biljkama na svetu, osetljiva je ratarska kultura i kao takva potrebno je posvetiti pažnju njenoj zaštiti. Ova biljka često se može videti u Vojvodini i jedna je od najznačajnijih biljaka na imanjima ratara. Ukoliko niste znali zrno soje sadrži čak 40% proteina, do 50% belančevina i do 24% ulja. Ukoliko se i dalje pitate koliko je ova biljka značajna eto odgovora. Soju možemo naći u ishrani kako kod ljudi tako i kod životinja ali se četo koristi i u raznim industrijama. Koristi se u pekarskoj industriji, tekstilnoj, farmaceustskoj, automobilskoj itd. 

Zbog svoje osetljivosti soji je potrebna posebna zaštita. Kada govorimo o zaštiti tu je pre svega bitna zaštita od korova. Korov je u stanju da smanji rod soje čak i do 100%. Oni su u stanju da niču kako pre tako i posle soje i ako ih ne odstranimo na vreme posledice su teško rešive i velike. E sad pitanje je u kom tačno trenutku suzbijamo korov? Pravi trenutak suzbijanja korova je onaj kada soja nikne odnosno kada imamo potpuno formiranu trolisku. Soja je osetljiva iz nekoliko razloga. Predusev soje su kukuruz i pšenica, a upravo predusev predstavlja onaj usev koji se gaji pre setve i gajenja novog useva. Soja je dosta osetljiva na ostatke herbicida koje se inače koriste u kukuruzu pa je ovde jako bitno biti oprezan pri odabiru herbicida. Prskanje soje se vrši u dve faze kako bi se lakše kontrolisali korovi. Jako bitna stvar jeste odabrati pravi preparat koji će se pravilno primenjivati uz pomoć podešenih prskalica. Kada vršimo prskanje soje najbolje su dvomlazne prskalice. 

Drugu fazu prskanja otpočinjemo dve do tri nedelje nakon prvog prskanja jer tada niče novi talas korova i visina korova u tom trenutku je dva do tri centimetra. Možda je čak najbolje vreme kojim bi se rukovodili kada je prskanje u pitanju ono vreme koje diktiraju korovi ali isto tako vremenski uslovi. Postoje mnogi preparati koji suzbijaju korov. A koliko će suzbijanje biti uspešno to zavisi od nekoliko faktora. Sve zavisi i od samog korova odnosno vrste, broj korova koji je prisutan, plodoreda, vremenskih uslova, izbora herbicida.

Suncokret

Suncokret je takođe potrebno zaštititi od korova. Ovde nam je odabir hibrida na prvom mestu. Pored toga su nam bitne i agritehničke mere. Ako se pitate koji je to najbolji način zaštite onda su to možda kombinovani atomizeri. Ovi atomizeri kombinujudve mašine u jednoj. Sastoje se od prskalice i atomizera. Koliko će zaštita suncokreta biti uspešna zavisi od toga i da li je njiva čista u tim početnim fazama razvoja samog suncokreta. Koristite visokoselektivne preparate kako bi suncokret što bolje zaštitili. Među poznatijim je Ikarus i on je jedan od efikasnijih. Ikarus će rešiti korov ali i jedan od većih problema u proizvodnji sncokreta – čičak.