Zatvor kod dece: preventiva i lečenje

Opstipacija (zatvor) nije retka pojava kod odraslih, a ni kod dece. Kod beba i mališana do 3 godine stolica bi trebalo da bude češća nego kod odraslih. Kod beba je to oko 3, 4 dnevno, kod manje dece oko 2 puta dnevno, a posle treće ili četvrte godine izjednačava se sa učestalošću stolice kod odraslih.

Ukoliko je broj stolica kod dece manji i ređi od navedenog, smatra se da dete ima zatvor.

Koji su simptomi izostanka stolice?

Kada primetimo zatvor kod dece i kada takav problem traje nekoliko dana, uočićemo i druge simptome. Creva se šire i dolazi do bolova u stomaku. Zbog bolova dete počinje da trpi i svesno ne želi da isprazni creva, pa se stanje pogoršava. Pražnjenje creva postaje bolno jer je stolica, ukoliko je i ima – tvrda.

Kod beba je situacija malo drugačija. Tek rođenoj bebi potrebno je nekoliko meseci do godinu i više dana da razvije pravilan ritam stolice. Treba voditi računa da li je stomak bebe napet, osetljiv na dodir, kao i na to da li je stolica previše retka, tvrda, da li odbija obroke ili povraća. Ukoliko je opšte stanje bebe dobro, ne treba se brinuti ako učestalost stolica varira. 

Kako se leči zatvor kod dece?

Malu decu navikavajte na nošu tako da to za njih ne bude stresno. Ne požurujte dete prilikom navikavanja, a ni kasnije kad god sedi na noši/adapteru. Dete naučite da ne odlaže odlazak u toalet, što je čest slučaj kad se zaigra. Neka obroci budu redovni i zdravi, a unos tečnosti dovoljan. Bebe mogu imati zatvor u periodu prelaska sa majčinog mleka na mlečnu formulu ili na čvrstu hranu. 

Terapija lekovima podrazumeva primenu laksativa. Laksativi za decu su u obliku sirupa ili praška koji se rastvara u tečnosti. Opstipacija može da se leči i čepićima koji se primenjuju spolja, deluju lokalno.

Preventiva

Pravilo ,,Bolje sprečiti, nego lečiti“ važi i kod ovih tegoba. Kako da dete izbegne zatvor? Kao i odraslima i deci će prijati hrana bogata vlaknima. Ove namirnice mogu se naći u različitim obrocima, treba ih kombinovati sa ostalom hranom. Vlaknima su bogati voće, povrće, pahuljice ili testo od celog crna žitarica. Obroci treba da budu redovni, ne treba ih preskakati niti između obroka jesti grickalice, slatkiše i ostalu industrijski obrađenu hranu. Fizička aktivnost nije lek za zatvor, ali je važna kao preventivna mera za celokupno stanje organizma. Isto važi i za unos tečnosti. Treba unositi vodu i prirodno ceđene sokove, a ne slatke napitke. Bebama prija i masaža stomaka kao i vežbice kojima pokrećemo bebine noge i stopala (savijene noge, kolena prema stomaku) jer će pomoći radu creva. 

Važno je razviti zdrave navike i kada je u pitanju ishrana i kada je u pitanju odlazak u toalet. Zato ne treba forsirati prerano skidanje pelena. Ukoliko dete na to nije spremno, može doći do problema sa zatvorom. Deca ponekad (kao i odrasli) ne mogu da idu u bilo koji toalet, naročito u javne, školske toalete. I to može izazvati probleme pa je možda najbolje uskladiti obroke tako da ostavite dovoljno vremena za odlazak u toalet posle obroka.