Počnite da koristite kantarionovo ulje za lice

Među biljkama koje imaju široku primenu u okviru prevencije zdravlja i lepote kod čoveka, kantarion zauzima visoko mesto na vrhu liste. Svojim brojnim pozitivnim delovanjima, ova biljka postala je jedna od onih bez koje se u domu skoro nikada ne ostaje. Nekako se događa da se kantarion najviše spominje u letnjim mesecima, kada i cveta, pa mnogi od njega prave ulje za sunčanje. Samo ulje nije najzdravija opcija, iako jeste zdravo, izloženost suncu ne prija toliko koži kada je na njoj bilo koja vrsta ulja, ali van toga – kantarion ima hiljadu i jedno pozitivno dejstvo.

Ne samo u narodnoj medicini i domaćoj radinosti, kantarion ima primenu i u medicini, pa su tako redovne upotrebe vaginaleta na bazi ove biljke koje se koriste kao dezificijensi. U najvećoj meri, kantarion je u obliku ulja, tinkture ili melema, a koristi se kako za unutrašnjost, tako i za kožu.

Na šta sve deluje kantarion?

Svoju primenu ova biljka je našla skoro svuda i skoro za sve. Koristi se za umanjenje bolova i smetnji u želucu, za zarastanje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za dezinfekciju i negu rana i opekotina, a sve više se govori i o tome da je kantarion ozbiljan prirodni antidepresiv. Pojedine zemlje su ga i priznale kao prirodni lek u medicini, kako za određena oboljenja u vidu fizičkih smetnji, tako i kod promena raspoloženja, sezonskih depresija i promene raspoloženja kod menopauze, posebno ističući njegovu prednost zbog malog broja neželjenih dejstava koja se mogu javiti u odnosu na klasične antidepresive. 

Kantarion se koristi i kod poremećaja varenja, za stimulaciju proizvodnje želudačne kiseline, pomaže kod grčeva, nadutosti, te uopšte stomačnih tegoba. Uz sve to, njegovo najpoznatije delovanje jeste na rane, opekotine, kožna oboljenja, te negu kože, zbog čega se i nalazi u brojnim tonicima, melemima, kremama. Da li je kantarion povoljan za negu lica, to je ono što mnogo zanima?

Kako kantarion deluje na lice?

Kantarion najpre deluje protiv upalno, što u vezi sa kožom jeste ozbiljna prednost jedne biljke. Zato se korišćenjem njegovog ulja sprečava nastanak mitisera, bubuljica, akni, posebno u letnjem periodu, kada je znojenje pojačano, pa samim tim i upalni procesi. S druge strane, kantarion štiti kožu od spoljašnjih uticaja, zbog čega ni nečistoće iz spoljašnjosti ne mogu da se „uvuku“ u pore, pa se i u odnosu na to sprečava nastanak novih upalnih procesa.

Kod suve kože kantarion je odličan za upotrebu budući da pruža koži ozbiljnu, dubinsku hidrataciju, pa više nema neprijatnog peckanja, osećaja zatezanje kože, kao ni perutanja. A kod masne kože, sklone bubuljicama, taj proces se zaustavlja, pa bubuljice više nisu njen podrazumevani pratilac.

Kantarion, s obzirom na to da se koristi za zarastanje rana i opekotina, odličan je i za zarastanje ranica nastalih usled pojave akni, ali i za uklanjanje flekica na koži koje ostaju za njima. I na samom kraju, kantarion se u nezi kože koristi kao anti-age preparat, jer utiče na smanjenje i „peglanje“ finih, tankih linija, te daje koži mlađi i jedriji izgled.