Novo ruho dnevne sobe uz samo jednu promenu? Moguće je!

Ponekad dođu trenuci kada bismo nešto oko sebe menjali – a najčešće prostor u kom živimo. I to ne primarno da se negde preselimo, već samo da osvežimo prostorije i makar nešto u njima promenimo. Ono što nam možda predstavlja najveću prepreku da to budu neke veće promene, jeste pitanje finansija, pa nam najčešće padaju na pamet neki poduhvati koji ne zahtevaju mnogo ulaganja.

Uvek je interesantno promeniti neke detalje, dodati nove, napraviti novi raspored, prekrečiti i slično. Ali šta će od toga proći najviše zapaženo i šta je ono što može, bez velikih promena, da prostoriji da potpuno novi izgled? To su zavese.

Zašto su zavese dobar način da unesete dašak promene

Mnogima bi se možda menjanje zavesa učinilo previše komplikovanim, neki na zavese ne obraćaju pažnju i kupuju šta god im padne pod ruku, dok ih neki uopšte nemaju. Ukoliko se uopšte dvoumite da li da u domu imate zavese i ne, samo pogledajte kako prostorija izgleda sa njima i bez njih i sve će vam biti jasno.

Čak i najobičnija zavesa doprinosi lepšem enterijeru, a teško da će vam se pažnja prilikom kupovine zadržati na tim običnim. Toliko raznih boja i dezena postoji da će te od dileme da li da uopšte stavite zavese na prozore biti u slatkoj dilemi koje da izaberete. Zavese su neprikosnoven predmet u svakoj prostoriji, bilo poslovnoj ili stambenoj, koji ima ogroman i estetski i funkcionalni značaj. Ukoliko biste nešto u svom domu menjali a ne znate šta, probajte sa zavesama – to je sigurno dobar izbor.

Evo saveta kako da enterijer dnevne sobe bude savršen

Da bismo od zavesa izvukli maksimum kada su u pitanju njihove dobre strane, treba da se malo posvetimo informisanju i savetima prilikom kupovine. Evo saveta kako da enterijer dnevne sobe bude savrsen-najpre, da se opredelimo za određeni model u zavisnosti od toga kakve su prostorije u kojima ih želimo, koliko su osvetljene prirodnim svetlom, kao i kakav je celokupni enterijer i tekstil koji u njemu preovladava.

Dakle, glavni savet je da definišete ono što vam treba i da se time vodite prilikom kupovine. Tom prilikom treba da vodite računa o sledećem – dimenzijama, materijalu, boji i dezenu, zatim načinu kačenja i održavanja, njihovoj nameni, kombinovanju sa roletnama i venecijanerima, uklapanjem sa ostalim segmentima u prostoriji.

Kada želite moderno, imate više opcija na raspolaganju

Kako su danas prostori uglavnom uređeni modernistički, što podrazumeva jednostavne linije, neutralne boje, minimalistički pristup – potrebne su nam zavese koje se u takvom prostoru neće stopiti već koje će se istaći i ukloniti bilo kakvu mogućnost da prostorija izgleda monotono. Danas se zato i u stambenom prostoru koriste zavese koje su nekada bile rezervisane samo za kancelarijski prostor, a danas su uveliko deo dnevnih soba, kuhinja i ostalih prostorija u domu.

To su zavese sa mehanizmom, kao što su zebra zavese, rolo zavese, panel zavese i paketo zavese. Svima je zajedničko to što se jednostavno održavaju, i što izgledaju elegantno, moderno a ujedno uklopivo u različite stilove – sve ono što savremenom čoveku treba.

Materijali kao način da postignete željenu atmosferu

Postoje različiti materijali od kojih se prave zavese, i to od onih laganih i prozračnih, do draperija kojima je uloga zamračivanje prostorija. U zavisnosti od vrste prostorija, bira se i materijal, ali i u zavisnosti od spoljnog svetla i atmosfere koju želimo da postignemo.

Tako se prozračni materijali kao što su lan, pamuk i čipka preporučuju ukoliko želite da zadržite da vam prostorija bude svetla, a opet da se malo zaštitite. Ukoliko izaberete zavese od nešto težih materijala, to će uticati čak i na akustiku prostorije, ali i stvaranje toplije atmosfere. U tom slučaju se koristi nešto teži pamuk, pliš i baršunasti materijali.

Boje i dezeni koji se uklapaju ili koji ističu

Najkreativniji deo sa zavesama tiče se biranja njihove boje i dezena, i tu su pred kupcem dva puta. Jedan kojim se zavese uklapaju u prostor i neutrališu se sa njim, a drugi koji od zavesa pravi glavnu zvezdu prostorije koja unosi razdraganost i živost. Uvek postoje boje koje su manje ili više moderne u datom trenutku, te nije loše razmotriti aktuelne trendove.

Neke boje deluju neozbiljnije, dok su druge elegantnije i sofisticiranije, a često se ona kombinuje sa zidovima, pa čak i podovima i ostalim detaljima u prostoriji. Tepisi, jastuci, police, tapete, tapiserije, nameštaj, prekrivači, sve su to stvari koje teksturom i bojom mogu da se savršeno uklope sa zavesama, i to treba i iskoristiti. Na kupcu je da izabere koji efekat želi da postigne sa tim zavesama, i da uživa u spoju lepog i funkcionalnog.