Problemi u 31. nedelji trudnoće

31. nedelja trudnoće predstavlja ulazak u 8. mesec, a u ovako poodmakloj trudnoći se mogu javiti i problemi koje trudnica do tada nije imala. Pored novih simptoma i postojeći se pogoršavaju pa je važno znati koja su stanja opasna i kako ih sprečiti.

Kada se treba obratiti lekaru? Kako pomoći sebi i bebi? Koji se problemi mogu očekivati?

Svi odgovori su na jednom mestu.

Preeklampsija u 31. nedelji trudnoće 

Preeklampsija je stanje koje može ugroziti trudnoću ako se ne prepozna na vreme. 

Visok krvni pritisak, naročito donji iznad 100, loši nalazi enzima jetre i proteini u urinu su prvi pokazatelji da može doći do preeklampsije. 31. nedelja trudnoće je period kada postoji povećan rizik od ovog nastanka i on raste kako trudnoća odmiče.

Važno je kontrolisati pritisak redovno, naročito od 8.meseca trudnoće i odmah kontaktirati lekara ako je on povišen, a javlja se i uz otok na licu ili telu. Kad pritisak nije lečen uz loše nalaze krvne slike, a drugi organi budu ugroženi, trudnica ide na hitan carski rez. U ovom periodu beba ima dobre šanse da preživi. U slučaju da ima vremena, trudnica prima steroide da bi se bebi razvila pluća, ali se porođaj ne odlaže zbog toga. Preeklampsija je ozbiljno stanje koje ugrožava i život majke i život bebe.

Povećana kilaža u 8. mesecu trudnoće

U trećem tromesečju kilogrami se brzo povećavaju što može dovesti do velikih problema. Sa rastom broja kilograma raste i rizik od povišenog pritiska i lošijeg funkcionisanja organa što opet dovodi do rizika od prevremenog porođaja.

Trudnica od prvog dana treba da ima 3 obroka i 2 užine, ali obroci treba da budu sastavljeni od hranljivih namernica uz izbacivanje prehrambenih šećera, masne i začinjene hrane.

U 31. nedelji trudnoće treba započeti sa redovnim kontrolisanjem kilaže tako da se prati svaki veći skok. Zato je važno redovno negovati kožu stomaka.  

Hrana bogata vlaknima, dosta voća i povrća će osigurati da i nakon 31. nedelje trudnoće i beba i mama budu zdrave i jačaju pravilno.

Problemi sa bolom u leđima u trudnoći

Sa ulaskom u 8. mesec pojačavaju se problemi sa bolovima u leđima koji sada postaju jači i ne prolaze ni uz ležanje. Prvi razlog je to što je stomak sve veći i opterećuje kičmu, a drugi je taj što se telo sprema za porođaj, kosti se pomeraju, ligamenti se istežu.

Masaža i ležanje uz podizanje nogu mogu dosta da pomognu, korišćenje jastuka za trudnice olakšava pronalazak udobnog položaja za spavanje. 31.nedelja trudnoće i sve češći bolovi će biti signal da je potrebno sve aktivnosti smanjiti na minimum, a odmor mora biti više puta tokom dana.Ostalo je još 10 nedelja do rođenja deteta, dva meseca koja su svim trudnicama najnapornija jer je beba sada već ima 1.500gr, a na to treba dodati težinu placente i plodove vode. Organi se pomeraju, prave mesta bebi, a ujedno rade napornije nego inače. Javljaće se i problem kratkog daha, variranja pritiska pri naglom ustajanju, ali i problem čestog mokrenja. 31. nedelja je uvod u nove tegobe karakteristične za poslednje sedmice trudnoće.