Nega suve kože

Osnovna funkcija kože jeste njena zaštitna uloga. Koža je najveći organ ljudskog tela i neophodno joj je pružiti adekvatnu negu kako bi bila zdrava i izgledala lepo i negovano. 

Sa problemom suve kože suočava se veliki broj ljudi, a tokom zimskih meseci ovaj problem postaje još veći. U zimskom periodu suva koža može početi da muči čak i one koji inače taj problem nemaju, dakle i one sa normalnom ili mešovitom kožom. Brojni su faktori koji ovome doprinose: izloženost hladnoći i vetru kada smo napolju, ali i suv vazduh u zatvorenom.

Isušena koža pre svega je znak nedovoljne hidratacije, kako spolja tako i iznutra. Lojne žlezde ne mogu u takvim uslovima proizvesti dovoljnu količinu sebuma koji kožu štiti od isušivanja.

Za zdravu kožu neophodna je kako pravilna hidratacija i unošenje dovoljnih količina tečnosti, tako i adekvatna spoljašnja nega koja podrazumeva upotrebu kvalitetnih preparata.

Suva koža lica

Kada je suva koža lica u pitanju, mogu se javiti brojni, manji ili veći problemi: iritacije usled suvoće, konstantan osećaj zategnutosti, ali i crvenilo, perutanje kože, peckanje, svrab.

Dodatan problem koji se javlja kod onih sa suvom kožom jeste i veća izraženost bora i drugih nepravilnosti na koži, pa se preporučuje i upotreba anti-age kreme već nakon 25. godine.

Unošenje dovoljno tečnosti, pre svega vode, u organizam se podrazumeva. Ovo će značajno doprineti hidrataciji kože iznutra. Lice će izgledati sveže i odmornije.  Međutim, kada je suva koža lica u pitanju, neophodna je i pravilna i konstantna spoljašnja nega. Ovakva nega podrazumeva više koraka u svakodnevnoj rutini nege lica. Preporučuje se upotreba odgovarajućih preparata za čišćenje lica, kao što su razni gelovi , tonici, pa i mleka za skidanje šminke prilagođena suvoj koži, kao i piling za lice. Neophodno je odabrati i odgovarajuće kreme za lice, kako dnevne, tako i noćne, a na našem tržištu se, srećom, mogu pronaći brojne kvalitetne kreme za suvu i osetljivu kožu lica. Ne treba zaboraviti ni uticaj sunca i UV zraka na našu kožu, pa je veoma važno i redovno korišćenje kreme  za sunčanje. 

Suva koža tela

Kada je koža tela suva, neprijatan osećaj peckanja ili svraba je gotovo uvek tu. Neretko je to praćeno i perutanjem, crvenilom i drugim iritacijama. I ovde je, naravno, neophodna pravilna ishrana i dovoljno tečnosti, kako bi lojne žlezde efikasno obavljale svoju funkciju. Preporučuje se i izbegavanje dugog tuširanja i izlaganje kože pretoploj vodi. Suvoj koži tela najviše će prijati mlaka voda i blage kupke za telo. 

U letnjim mesecima problem suve kože se može pogoršati usled veće izloženosti suncu, ali i zbog slane vode, peska itd. kada smo na letovanju, pa se tada preporučuje češća upotreba kvalitetnih mleka za telo koja će otkloniti ovaj problem. Upotreba kreme za sunčanje se, naravno, podrazumeva, a tu su i različiti losioni za telo koji će doprineti nezi tela i uopšte, lepšem izgledu kože. 

Situacija nije lakša ni tokom zime: hladnoća, vetar, suv vazduh, mnogo odeće čiji materijali ne prijaju koži baš uvek, doprinose njenoj isušenosti. Ipak, uz pravilnu negu, spolja i iznutra, ni ovaj problem nije nemoguće rešiti. Za suvu kožu tokom zime preporuka je i upotreba različitih  ulja za telo koja će učiniti da koža bude negovana i meka na dodir.