Zašto neka PVC stolarija košta više?

Iako je PVC stolarija najjeftinija u odnosu na druge modele, i u okviru nje postoje različiti kvaliteti zbog čega i cena može da varira.

Pri razmišljanju o kupovini, važno je znati šta se dobija za uložen novac. Kada proizvođač ispostavi račun svaka stavka je važna, a da bi znali da li, i koliko vrede ulaganja, ovaj tekst je pravna smernica za pametnu kupovinu PVC stolarije.

Kvalitet ramova i stakala PVC stolarije

Kvalitetnija PVC stolarija ima ramove proizvedene po najsavremenijim tehnologijama tako da imaju više komora ispunjenih vazduhom i bolju izolaciju. Poslednja generacija su sedmokomorni profili koji gotovo sasvim blokiraju prolazak temperature iz i u prostor.

I stakla su različita, tj. prostor između njih. Lošiji modeli nemaju ništa između pa stakla postaju veliki prenosnici temperaturnih razlika čime su uštede sa PVC stolarijom dosta manje. Kada se plati više, dobijaju se stakla ispunjena Argonom koji pravi dobru izolaciju između dvostrukih ili trostrukih stakala. Time se značajno unapređuje energetska efikasnost pa je i logično da se plati viša cena.

PVC stolarija: cene sa ugradnjom ili bez nje

Čak i kada proizvođači imaju sličan sistem proizvodnje ramova i stakala, dešava se da postoji razlika u ceni. Vrlo često je razlog u tome što nisu uključeni troškovi montaže, a važna je kategorija u pitanju.

Treba znati da je kada se kupuje PVC stolarija cene sa ugradnjom su više nego bez ove stavke. Ipak, bolje je da kvalifikovani majstori uzimaju mere i ugrađuju PVC prozore i vrata jer i to može da znači bolju toplotnu i zvučnu izolaciju.

Kada se traži način za uštedu, važnoj je razumeti da PVC stolarija cene sa ugradnjom definiše po jedinici ugradnje i da je ukupan iznos zanemarljiv u odnosu na probleme koji nastaju usled nestručnog postavljanja.

Dužina garancije i servis

Opšte je poznato da PVC prozori i vrata mogu da traju i preko 40 godina i da pri tome ne iziskuju nikakva ulaganja. Ipak, dobro je imati rezervnu opciju za slučaj da dođe do nekih problema.

Firme sa renomeom rado daju višedecenijsku garanciju i izlaze na teren radi servisa jer su sigurne u svoj kvalitet pa ovakvog posla imaju jako malo. Kratak garancijski rok govori dosta o kvalitetu materijala i pouzdanosti proizvođača pa i to treba uzeti u obzir pri kupovini.

I kada je u pitanju servisiranje, nikakva veća ulaganja se ne očekuju, ali se tokom decenija upotrebe mogu pokvariti brave ili neki drugi delovi okova. Ako je PVC stolariju napravila firma koja ima višegodišnje iskustvo, rado će svojim starim kupcima rešiti probleme, a to znači još jedan zadovoljan kupac i dobar glas više.Kada se na početku plati više, onda se dobije upotreba uz vrhunske energetske uštede i bez ikakvih većih problema. Mnogo je bolje da se uloži u kvalitetan proizvod nego da se rizikuje za minimalne uštede. Ako se javi problem sa PVC stolarijom, pitanje je da li je kvar moguće otkloniti. Tanki ramovi, loša izolacija stakla i nestručno postavljanje su greške koje su vrlo skupe, a popravki nema. Zato je bolje platiti PVC stolariju koja je skuplja i imati njen vrhunski učinak i svakog dana.