Šta može uticati na uspeh implantata za zube?

Tražite dugoročno rešenje za obnavljanje nestalih zuba? Jeste li čuli za oralne implantate i želite znati da li vam odgovaraju?

Dakle, koji su neki od faktora koji mogu doprineti dugoročnom (ili kratkoročnom) uspehu zubnih implantata? Čitajte dalje da biste saznali!

Zubnim implanti, iako nisu pravi zubi, i dalje mogu podleći negativnim efektima bolesti desni ili lošem oralnom zdravlju. Iako su neobični, oni se takođe mogu izbaciti iz vaše vilice, što se može sprečiti ako redovno konsultuje stomatologa i ima priliku da ih proceni.

Da bi oralni implantati bili srećni i zdravi, ostanite u kontaktu sa stomatologom i održavajte dobru zubnu higijenu kod kuće.

Način života

Podrazumeva se da način života ima ogroman uticaj na to kako naši zubi izgledaju i funkcionišu.

I tako, ako se trenutno pridržavate dijete sa visokim sadržajem šećera ili konzumirate obilne količine alkohola u svom svakodnevnom životu, to može imati negativan uticaj na dugovečnost oralnih implantata. Kao i prirodni zubi, oralni implantati mogu akumulirati plak koji, ako se ne ukloni zbog loše higijene ili ga pogorša dijeta sa visokim sadržajem šećera, može povećati šanse za oboljenje desni.

Parodontopatija je veliki ne-ne za oralne implantate, jer može uzrokovati prerano ispadanje restorativnih sredstava.

Za više informacija o tome kako možete prilagoditi svoju ishranu za dugotrajnije oralne implantate, razgovarajte sa specijalistom. Stomatološka ordinacija je pravo mesto da dobijete sve bitne savete.

Pušenje

Pušenje šteti opštem i oralnom zdravlju, posebno ako su vam ugrađeni oralni implantati.

Zašto? Zato što pušenje može uzrokovati povlačenje desni i povećati šanse za ispadanje oralnog implantata (i zuba uopšte).

Ako želite da vam se ugrade oralni implantati, ali trenutno pušite, razgovarajte sa stomatologom o mogućnostima prestanka pušenja. Ovo će vašim oralnim implantima dati najbolje šanse za uspešno spajanje, ali i za dugotrajno trajanje.

Zdravstveno stanje

Ako patite od stanja poput osteoporoze, dijabetesa ili čak nekih autoimunih stanja, ako su vam ugrađeni oralni implantati, od vitalnog je značaja da pokušate da ih držite što je moguće bolje pod kontrolom.

Zapamtite, u mnogim slučajevima zdravstvenih stanja zapravo stanje ne može uticati na oralne implantate, već su to lekovi koji se koriste za njihovo lečenje. Mnoga autoimunska stanja zahtevaju potiskivanje imunološkog sistema, što može usporiti vreme zarastanja implantata. Ovo zauzvrat može uzrokovati veću stopu kvarova.