Ventilatori – lakše se diše

Vrućina zamara, čini vas nervoznim, umornim, ne možete ništa da radite… Kupite ventilator i olakšajte svoje muke. Učinite atmosferu oko vas prijatnom i zdravijom. Bilo da ste na poslu ili u kući, imaćete više volje i energije. Uz ventilatore lakše se diše i raspoloženje je bolje.

Ventilator ili klima

Pre nego što odlučite šta da kupite za rashlađivanje razmotrite da li vam više odgovara klima uređaj ili ventilator. Klima će sigurno bolje rashladiti vaš prostor, a razlog je vrlo jednostavan – klima uzima topao vazduh iz prostorije i pretvara ga u hladni, dok ventilator samo omogućava cirkulaciju vazduha u prostoriji. 

Ali klima često nije dobra opcija. Troši više struje, isušuje vazduh, mora da se čisti jer neredovno servisiranje može dovesti do razvoja mikroorganizama štetnih po vaše zdravlje. Previše ohlađena prostorija može dovesti do prehlade, a ako izađete van prostorije telo trpi udar zbog velike temperaturne razlike. Klima je mnogo skuplja, neuporedivo komlikovanija za ugradnju, naročito u stanovima. I razmislite da li vam je neophodna. Evo zašto?  

Preporučuje se da razlika između spoljne temperature i one u prostoriji ne treba da bude veća od 9°C.  Ventilatori mogu da rashlade prostoriju i za 5°C do 7°C. Da li vam još par stepeni nešto znači procenite sami, ali uzmite svakako u obzir i sledeće prednosti ventilatora u odnosu na klima uređaj.  

Ventilatori su:

  • znatno jeftiniji od klima uređaja, 
  • jednostavne su konstrukcije i lako se održavaju, 
  • možete ih prenositi, postavljati i okretati gde i kako vam odgovara, 
  • troše manje struje, što može biti lepa ušteda na mesečnom nivou, 
  • nema servisiranja kao kod klime, što je opet ušteda,
  • zdraviji su od klime, naročito ako se klima neredovno čisti.

Koji ventilator kupiti? 

Ako je ventilator vaš izbor, onda razmislite koja vrsta je najpogodnija i najekonomičnija za prostor gde planirate da ga koristite. Kupovina ventilatora nije baš neka filozofija, ali uz pravi izbor bićete sigurno zadovoljniji. 

Nije svejedno da li vam treba ventilator za jednu manju prostoriju, za više prostorija ili za neki veliki prostor?

Stoni ventilatori su pogodni za manje prostorije. Prijatno hlade, njihov šum može biti umirujući i donekle smanjuje spoljnu buku. Sasvim su dobro rešenje dok, na primer, učite u sobi, radite na laptopu, čitate u krevetu i uglavnom ste u mirnom položaju.    

Stojeći ventilatori su pogodni za prostorije srednje veličine i korisnici se najviše opredeljuju za njih. Obično imaju više brzina, podesivu visinu, glava ventilatora može da se okreće određeni broj stepeni na jednu i drugu stranu i tako ubrzava cirkulaciju vazduha. Mogu biti malo nestabilni, zato pažljivo s njima.  

Toranj ventilatori se preporučuju za velike prostorije. Oni su snažniji od stojećih ventilatora, elise su im skrivene, mogu se prenositi i zato obično imaju ručku na vrhu. Dobar su izbor za porodice sa malom decom i kućnim ljubimcima.

Prednost toranj ventilatora je što stoje na podu i s obzirom da hlade celom svojom visinom oni potiskuju vazduh sa dna prostorije koji je i najhladniji. Pojedini modeli mogu se okretati levo-desno i do 90 stepeni. Oni se svojim dobrim dizajnom lepo uklapaju u vaš stambeni prostor, dosta tiho rade, a s obzirom da ne vidite kretanje elisa koje su sakrivene unutra, deluju nekako mirnije kao deo enterijera od drugih ventilatora. 

Plafon ventilatori umesto klime

Plafon ventilatori su vrsta ventilatora koji zbog svojih karakteristika često mogu biti sasvim dobra zamena za klima uređaj. Plafon ili luster ventilatori svojim elisama usmeravaju vazduh prema dole pa imate osećaj povetarca u prostoriji. 

Njihova prednost je što omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha tako što ravnomernije raspoređuju hladniji vazduh koji se nalazi bliže dnu prostorije. U odnosu na klimu troše znatno manje električne energije, jeftiniji su i lakše se postavljaju.