Zašto su zubni implanti toliko skupi?

U modernom vremenu blistav osmeh je imperativ zdravog izgleda, a ne samo ukras koji podstiče pokazivanje zuba. U slučaju kada je neizostavno vađenje zuba, nedostajući se mogu nadomestiti najsavremenijom metodom ugradnje zubnih implanta. U pitanju su kombinacije titanijuma i šrafova koji u potpunosti izgledaju kao prirodni zubi, dok je cena na nešto višem nivou od drugih tipova krunica i rešenja. 

Teško je dati odgovor na pitanje zašto su zubni implanti toliko skupi, posebno jer njihovu visoku cenu opravdava niz benefita, dobrih strana, vrhunskih materijala i nenadmašni kvalitet, koji apsolutno svaka osoba zaslužuje. Kada se razmatraju zubni implanti cena treba da se posmatra uvek sa aspekta dugoročnog zadovoljstva i značajnih prednosti koje njihova ugradnja obezbeđuje.

Karakteristike koje imaju najsavremeniji zubni implanti

Iako se zubni implanti pojavljuju u različitim oblicima i varijantama već nekoliko decenija, najsavremenije otkriće koristi se danas, kao kvalitetna i nenadmašna protetika. Zubni implanti sastoje se iz šrafa koji se ugrađuje umesto korena zuba duboko u desni i odabrane krunice. Nakon srastanja šrafa sa kostima koje traje između 3 i 6 meseci sledi postavljanje krunice u odabranom tonu, obliku i drugim karakteristikama, a sve to u skladu sa dogovorom sa zubarom i protetičarem. 

Da bi se obezbedili najbolji zubni implanti cena je nešto viša u poređenju sa klasičnim protezama, ali je i nivo pouzdanosti, trajnosti i osećaja relaksacije na znatno višem nivou. Pacijenti se veoma brzo navikavaju na zubne implante jer efikasno srastaju sa kostima, izgledaju potpuno prirodno i samom teksturom materijala su njima vrlo slični. Visoka cena koju imaju implanti često uključuje brojne kontrolne preglede pre, tokom i nakon postavljanja implanta, specijalne tretmane, čišćenje, održavanje i mnogo toga drugog.

Zubni implanti: cena koja je pokazatelj kvaliteta, trajnosti i čvrstoće 

Mnoge osobe se pitanju zašto su zubni implanti toliko skupi, iako je to višestruko opravdano benefitima i dobrim stranama. Prvenstveno, kada se biraju zubni implanti cena nije fiksna, već ima nekoliko nivoa koji zavise od ličnih potreba, boje, veličine i drugih karakteristika. Najčešće, kada se biraju zubni implanti cena se definiše između 300 i 450 evra, što zavisi od ordinacije, broja potrebnih tretmana, ali i obima usluga koje se pružaju pacijentima. To znači da nešto niža cena ne znači jeftinu uslugu, već možda odsustvo pregleda koji nisu uključeni u cenu implanta. 

Takođe, određeni paketi podrazumevaju definisanje pojedinačne cene za zubne implante uz tretmane provera, čišćenja, praćenja stanja srastanja kosti i brojne druge prateće usluge. U pogledu prednosti koje se dobijaju dugoročno, odnosno ne samo nekoliko godina, već i decenijama, kada se donese odluka da su pravo rešenje zubni implanti cena će pokazati značajnu investiciju, ali pravu, vrednu i nenadmašnu u svakom trenutku. Zbog svega navedenog, ne treba postavljati samostalno pitanje zašto su zubni implanti toliko skupi, već uvek sagledati povezane elemente, kao što su višedecenijsko zadovoljstvo, rešenje problema, odsustvo bola i druge dobre strane.

Kada se osobe koje imaju probleme sa vilicom odluče da su najbolji izbor zubni implanti cena će zahtevati verovatno i značajnije uštede, jer se radi o skupoj, ali važnoj investiciji u najvredniju imovinu – sopstveni osmeh. Kako upravo osmeh nema cenu, neophodno je uvideti sve prednosti koje daju zubni implanti, jer osećaj opuštenosti i zadovoljstva ne može se meriti novčanim izdacima.