Šta je to sarkopenija?

Savremen način života je postao uvod u mnoga oboljenja, a jedan od njih je i sarkopenija kao postepen gubitak mišićne mase koja se nekada događala samo starim osobama, a danas pogađa i mnogo mlađe.

Premalo fizičke aktivnosti, previše sedenja, rad ispred računara i malo aktivacije mišića dovodi do postepenog gubitka mišićne mase koja opet dovodi do brojnih drugih problema koji se događaju kao posledica toga.

Ne budite deo statistike onih osoba koje razvijaju brojne hronične i degenerativne promene usled neadekvatnog stila života. Pročitajte tekst i otkrijte šta se dešava sa našim mišićima kada su predugo bez fizičke aktivnosti.

Sarkopenija – postepen gubitak mišićne mase

Svako od nas već posle 40. godine počinje da gubi određen procenat mišićne mase dok se nakon 70. godine to znatno ubrzava.

Čini nam se da svi mi imamo neki simptom ovog stanja, ali je jednako važno raditi i na prevenciji i na sprečavanju razvoja jer smo kao savremeni korisnici multimedija itekako izloženi ovom stanju.

Prvi činilac je to što se svi mnogo manje krećemo. Danas se koriste automobili, gradski prevoz, taksi vozila, ali se pešači jako retko. Mnogi nemaju vremena za to, imaju previše obaveza i potrebno je brzo pređu velike udaljenosti.

Drugi razlog zašto se javlja sarkopenija je to što svi mi mnogo više sedimo, ne radimo ni osnovne aktivnosti koje su nekada bile uobičajene pa mišići atrofiraju i gube funkciju.

Kada se na ovo sve doda treći činilac, razvoj brojnih sporednih bolesti: gojaznost, dijabetes, insulinska rezistencija, osteoporoza… Stvara se kombinacija faktora koji utiču na mišićnu masu i njen gubitak – nastaje sarkopenija.

Koje su preventivne mere?

Mere prevencije za zaustavljanje sarkopenije jeste veća fizička aktivnost, vežbe sa tegovima, šetnja i korišćenje stepenica.

Starije osobe treba da imaju umeren trening i veću pokretljivost kada god je to moguće, naročito posle 60-te godine. Trebalo bi biti obazriv, koristiti udobnu obuću i čuvati se povreda koje se mogu javiti usled nepažnje i dodatno pogoršati gubitak mišićne mase.

Trebalo bi unositi i dovoljno vitamina i minerala, a naročito proteina od kojih se gradi mišićna masa. Aktivna suplementacija je nužna da bi se obnovila energija, nadomestili vitamini i telo ostalo vitalno duže vremena. Važno je da se unose omega 3 masne kiseline, vitamin D, aminokiseline, magnezijum i proteini koji su osnov za izgradnju mišićne mase.

Naše telo zahteva jako malo da bi bilo zdravo i vitalno – uravnotežen odnos između unosa energije i njihove potrošnje. Kada ne postoji balans javljaju se mnoge bolesti, a jedna od njih je i sarkopenija kao postepen gubitak mišićne mase.

Što je situacija ozbiljnija to je teže nadomestiti izgubljen deo mišićne mase. Zato su prevencija i rano otkrivanje ključ uspeha u borbi sa ovim stanjem koje pogađa i sve više mladih.

Sve započinje sa fizičkom aktivnošću radi očuvanja zdravlja i veće aktivnosti organizma. Dovoljno je nekoliko puta sedmično prošetati, uključiti lagane vežbe sa tegovima i redovno koristiti stepenice pa da se organizam aktivira, a telo ubrzano potroši masne naslage.

Na ovaj način ne samo da će se rešiti problem gubitka mišićne mase već i holesterol, visok pritisak, dijabetes i mnoge druge bolesti koje dolaze udružene. Brinite o sebi na vreme!