Uređenje malog kupatila

Uređenje malog kupatila i efikasna organizacija prostora mogu predstavljati pravi izazov. Ukoliko renovirate ili preuređujete kupatilo manjih dimenzija, puno je stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju kako biste iz malog prostora izvukli maksimum, ali i dobili estetski prihvatljiv krajnji rezultat. Mala kupatila svakako mogu biti izuzetno simpatična i funkcionalna ukoliko se njihovom uređenju pristupi na pravi način.

Prostor za odlaganje

Kada je u pitanju malo kupatilo, na prvi pogled je možda nezamislivo da se tu može naći i prostor za odlaganje. Ipak, potrebno je negde smestiti sve te peškire, veš, kozmetiku, kućnu hemiju i mnogo toga drugog, a to je svakako izvodljivo ukoliko obratite pažnju na samo par stvari. 

Sjajno rešenje za maksimalno iskorišćenje prostora mogu biti, na primer, viseći elementi koje ćete postaviti iznad wc šolje, veš mašine, ili gde već prostor to dozvoljava. Na tržištu se takođe mogu pronaći i fiokari ili kolica za odlaganje različitih dimenzija, pa i onih najmanjih, kojima možete popuniti mali prostor između npr. veš mašine i tuš kabine, ili tome slično, i na taj način dobiti još malo prostora za kupatilske potrepštine.

Veš mašine u skladu sa prostorom

Još jedna stvar bez koje je normalno funkcionisanje nezamislivo jeste veš mašina. Međutim, smestiti veš mašinu neke prosečne veličine u kupatilo manjih dimenzija može biti zaista izazovno. Jedno od mogućih rešenja svakako je i izmeštanje veš mašine u ostavu, ili kuhinju, ukoliko to prostor u ostatku stana dozvoljava, mada odlično rešenje predstavljaju i veš mašine manjeg kapaciteta, ali i gabarita, koje ćete lakše smestiti u mali prostor, poput, recimo, mašina sa gornjim otvaranjem. Možda ćete morati češće da je uključujete, ali će svakako uštedeti prostor u vašem malom kupatilu, a i izgledaće verovatno lepše i elegantnije. 

Slična je situacija i sa bojlerima – danas je moguće pronaći različita rešenja i za njih, pa i na taj način dobiti na prostoru.

Kada ili tuš kabina?

Na ovo pitanje možda i nije tako teško odgovoriti kada su u pitanju mala kupatila. Kade možda zbog nekih stvari jesu praktičnije, a definitivno i komfornije, ali kada se radi o kupatilima manjih dimenzija, tuš kabina definitivno ostaje rešenje bez premca. Posebno interesantne u malim kupatilima jesu i staklene tuš kabine. Ovakve tuš kabine, ukoliko se izrade od potpuno providnog stakla, vizuelno će uvećati vaš mali prostor, a ujedno ga i ulepšati, jer ovaj tip tuš kabine predstavlja verovatno najelegantnije rešenje. Ono što je takođe sjajno kod ovakih tuš kabina jeste i njihovo jednostavno održavanje. Lako se čiste jer prostora za stvaranje kamenca praktično i nema ukoliko je kabina ili paravan gotovo u celosti izrađena od stakla.

Odlična opcija za mala kupatila jesu i staklene tuš kabine po meri. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu zaista ćete moći maksimalno da iskoristite prostor koji imate na raspolaganju, a da to ujedno i odlično izgleda. Ovakve tuš kabine izrađuju se u potpunosti prema vašim željama i merama, od kaljenog su stakla debljine 8-10 mm i odlikuje ih izuzetan kvalitet i izdržljivost.

Dakle, sjajna rešenja postoje čak iako ste ograničeni prostorom, pa prema tome, slobodno pustite mašti na volju i osmislite kupatilo iz svojih snova.