Uređenje moderne kuhinje

Ukoliko ste odlučili da renovirate kuhinju ili barem unesete neke promene u postojeći prostor i da postignete moderan izgled svoje kuhinje, na prvi pogled vam se može učiniti da će to biti lak zadatak. Ipak, puno je stvari na koje treba da obratite pažnju kako biste postigli željeni efekat i za krajnji rezultat dobili baš ono što ste zamislili.

Boje

Boje koje ćete odabrati za svoju novu kuhinju trebalo bi da budu one koje vam prijaju oku i koje volite, ali i one koje ćete lako uklapati sa drugim stvarima u prostoru. Ovo je naročito važno ukoliko je vaša kuhinja otvorena, tačnije povezana sa dnevnim boravkom i trpezarijom. U tom slučaju trebalo bi povesti računa da boje u kuhinji ne odudaraju previše od boja koje su zastupljene u ostatku prostora. Na ovaj način postići ćete ujednačen, elegantan, ali i moderan izgled čitavog prostora. 

Trenutno su u trendu zaista najrazličitije boje i materijali, pa možete praviti razne kombinacije, a da istovremeno ostanete u sferi modernog uređenja. Zastupljeno je apsolutno sve, od jarko crvenih nijansi, pa sve do nežnih i umerenih belih i bež tonova. Naročito su interesantne kombinacije različitih boja drveta uparene sa belom ili crnom bojom.

Radne ploče

Kada je u pitanju radna ploča koju ćete odabrati, ne zaboravite da pored izbora boja i materijala za koje ćete se odlučiti, pre svega obratite pažnju na funkcionalnost ovog dela vaše kuhinje. To će biti vaš radni prostor, a ukoliko dosta vremena provodite u kuhinji, poželjno je da taj prostor bude maksimalno iskorišćen i dobro organizovan. Odlučite se, na primer, za sudopere sa jednim umesto dva korita, dobro razmislite gde ćete postaviti ugradnu ploču ili šporet, i pokušajte da se uzdržite od pretrpavanja radnog prostora malim kuhinjskim aparatima koji, nesporno, lepo izgledaju, ali nisu u čestoj upotrebi. Uostalom, i minimalizam je jedan od trenutnih trendova.

Kada je reč o materijalima, prirodni kamen, poput granita i mermera sjajan je izbor kada je uređenje modernih kuhinja u pitanju. Ovi materijali se lako održavaju i čiste, a izuzetno su kvalitetni i otporni na visoke temperature. Mana im je svakako cena, pa ukoliko ste u potrazi za nekim ekonomičnijim rešenjem, postoje i druga rešenja, u imitaciji ovih ili sličnih materijala, a trenutno su jako popularne i radne ploče u imitaciji različitih boja drveta.

Uređaji

Moderno uređene kuhinje današnjice gotovo su nezamislive bez ugradnih uređaja. Pre svega se ovde misli na ugradne rerne, ploče, mašine za pranje sudova, frižidere, ali i aspiratore. Zaista je teško zamisliti modernu kuhinju bez aspiratora, koji pored toga što daje atraktivan izgled vašoj kuhinji, ujedno ima i vrlo bitnu funkciju, a to je efikasna eliminacija mirisa koji nastaju tokom pripreme hrane.

Ugradni aspiratori ne zauzimaju previše prostora, a izuzetno su funkcionalni i svakako će ulepšati prostor zahvaljujući svom modernom dizajnu.

Mnogo je tema za razmišljanje kada je uređenje kuhinje u pitanju, a ideje i inspiraciju možete pronaći na svakom koraku ako pažljivo osmotrite. Dajte sebi vremena, pustite mašti na volju i osmislite svoju kuhinju iz snova.